СамокоВест

От ЮЗДП информират – Мечките във Витоша са повече от 15. Срещите с тях може да зачестят

Споделете ни в

Мечките са част от екостистемата на Витоша, заявиха от „Държавно ловно стопанство Витошко-Студена”  – поделение на Югозападното държавно предприятие, по повод засечените от камери мечки, които нападат пчелни кошери.

Във връзка с публикации в медиите за заснета с фотокапан мечка с малкото й, специалистите от Ловното стопанство споделят, че планината винаги е била обитавана от мечки. По техни наблюдения и на база заснетото от фотокапаните към момента броят на мечките е над 15, като числеността им ежегодно се увеличава.

За първи път от над 4 години насам се констатират щети от мечка върху пчелин в района на стопанството. Но с увеличаване на броя на животните е вероятно да зачестят и срещите на посетителите на планината с този вид.

Припомняме, че майка с малко мече бяха заснети в района на ДЛС „Витошко-Студена“. Дивите животни са заснети след сигнал за нападение от кафява мечка на пчелин. Пчелните кошери се намират в частен имот в района на ТП ДЛС „Витошко – Студена“, в границите на Природен парк „Витоша“.

Кафявата мечка, която се среща в България е защитен вид, включен в Червената книга. Макар и едро, тя е едно от най-плахите диви животни и избягва срещите с човека.

Обикновено мечката усеща присъствието му отдалеч и се оттегля спокойно. По-опасна може да бъде срещата с майка с малко мече, защото тогава тя става изключително агресивна защитавайки малкото си!

От Регионалната инспекция по околната среда и водите призовават гражданите при намиране на екземпляри от защитен вид, незабавно да сигнализират екоинспекцията, а до пристигане на експерти да предприемат мерки животните да не бъдат обезпокоявани.