СамокоВест

Отново фирма „Бекастрой“ ще кърпи улиците в Самоков

Споделете ни в

„Изкърпването на улиците ще започне от началото на следващата седмица. Това заявиха от фирмата – изпълнител. От днес започна изрязването им“, се казва в съобщение на Общинска администрация-Самоков на официалната страница.

„Кметът Владимир Георгиев разписа заявката за стартиране на текущ ремонт на улици на фирмата, с която Община Самоков сключи договор. Припомняме, че процедурата за избор на изпълнител бе обжалвана и това забави изпълнението на голяма част от поръчките за асфалтиране. Заради ниските температури през зимата, голяма част от пътната настилка бе компрометирана. Преди месец, Община Самоков възложи запълването им със студена асфалтова смес, като временно решение, но това се оказа неефективно. Ето защо, веднага след покачване на температурите, е направено всичко необходимо, за да стартира текущия ремонт. Отделно от общинска администрация са настояли сроковете между изрязване на дупките и запълването им с асфалт да бъде максимално кратко.“, е записано още в съобщението.

Интересно, защо кметската управа боязливо и срамежливо не посочва името на фирмата изпълнител.

Да не би момата да не е честна?

Припомняме, че през 2021 г. общината обяви, че кметът Владимир Георгиев е подписал договор за близо 2 млн. лв. за финансиране на ремонт на улици в град Самоков. „Договорът е сключен с Държавен фонд „Земеделие” и е за отпускане на безвъзмездна финансова помощ по подмярка „Инвестиции в създаването и подобряването на всички видове малки по мащаби инфраструктура” от Програма за развитие на селските райони 2014-2020, съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони“, се казваше тогава в съобщението.

Но една част от поръчката на обща стойност 1,6 млн. бе обжалвана пред Комисията за защита на конкуренцията. Комисията уважи жалбата и отмени решението на общината за избор на изпълнител.

Обръщаме внимание, че финансирането на обекта бе по програма на Държавен фонд Земеделие, съфинансирана от Европейския земеделски фонд, където контролът за разход на средствата е на необходимото ниво. Дали по тази причина, вместо да започне ново разглеждане на офертите, общината раздроби поръчката и директно възложи на фирма „Бекастрой” изпълнението на уличните ремонти на стойност 150 000 лв. без ДДС.

Остава само да гадаем затова ли в настоящото съобщение на кметската управа името на изпълнителя не се споменава.