СамокоВест

Самоков и Чамкория поздравиха Пловдив

Споделете ни в

По повод 25. март – световния ден на пощенската картичка – Градски исторически музей – Самоков подготви и представи една изключителна изложба от пощенски картички, собственост на музея, с изгледи и поздравления от Самоков и Чамкория. Това роди и името на изложбата „Поздрав от Самоков и Чамкория“. Пръв домакин на пътуващата изложба стана Балабановата къща в Пловдив, по покана на Общински институт „Старинен Пловдив“. В тази насока двата града имат много общо. На международното земеделско и промишлено изложение през 1892 година в Пловдив, за първи път в България е издадена пощенска картичка, а след като през 1897 година Законът за пощите дава разрешение на различни ведомства и частни лица да издават пощенски „откритки“, самоковски фотографи започват тиражирането на разнообразни художествени черно-бели и ръчно оцветени картички. Експозицията съдържа именно такива образци – . над 80 уникални фотографски изображения, разположени върху 28 платна. Изложбата, бе открита от доц. д-р Елена Кантарева-Дечева, директор на Общински институт „Старинен Пловдив“ в присъствието на заместник-кмета по  „Култура, археология и туризъм“ Пламен Панов, много гости и сътрудници на институцията.

Д-р Веселин Хаджиангелов, директор на Историческия музей, представи в детайли експозицията, запозна присъстващите с бележитите самоковски „светлописци“, развитието на фотографското изкуство в Самоков, известните фотографски ателиета на самоковски фотографи. Д-р Хаджиангелов сподели още, че предстои откриването и на Музей на фотографията. С присъщото му интелигентно чувство за хумор припомни едно друго общо „кметско“ сътрудничество между Самоков и Пловдив – прочутият революционер и политик Христо Дюкмеджиев – бил кмет и на двата града и оставил след себе си дълбока политическо и обществена диря.

Сътрудничеството между Градски исторически музей Самоков и ОИ „Старинен Пловдив“ ще продължи с две Пловдивски изложби – черно-бели фотооси от стария Пловдив, както и едни големи дву-сезонни платна на едни и същи обекти в два различни сезона.