СамокоВест

Рекордно силен зимен сезон отчита Министерството на туризма. Ски картите в Боровец надминаха Банско

Споделете ни в

Независимо от мрачните прогнози, оплакванията на хотелиерите от високите цени на тока и въпреки войната в Украйна зимният туристически сезон тази година се развива повече от добре. Това показват данни от Единната система за туристическа информация на Министерството на туризма.

Данните са до края на януари, а сезонът все още продължава и в края на миналата седмица трите големи курорта – Банско, Боровец и Пампорово, обявиха, че поради голямата снежна покривка ски лифтовете и пистите ще работят до 10 април, като е твърде възможно този срок да бъде удължен и до 17 април. При всички случаи обаче хотелиерите там ще се възползват от априлската ваканция на децата. Ски картите в Боровец скочиха драстично, надминаха Банско

Резултатите за декември и януари показват, че общият брой на българите и чужденците, отседнали в хотели у нас за декември и януари, е 556 667. Това е два пъти повече от същите месеци на миналия зимен сезон, но е на практика 67% от броя на туристите през последните два активни зимни месеца, преди да почне пандемията, които бяха рекордни – декември 2019 и януари 2020 г., пише вестник „24 часа“.

Справката по общини показва, че специално в Банско през декември миналата година е имало 6 пъти повече гости, отколкото предходния декември, а през януари са били 45 522, т.е. 3 пъти повече в сравнение с предходния януари. Два пъти повече туристи в Банско по празниците.

Почти същите са съотношенията и в Боровец, Пампорово, Чепеларе – гостите на хотелите са в пъти повече в сравнение със същите месеци на предходната година и могат да се съизмерват с броя им отпреди пандемията. Ако тенденцията се запази до края на зимния сезон, който тази година очевидно ще е по-дълъг, има голяма вероятност зимният туризъм почти напълно да се възстанови от пандемията.

Данните на туристическото министерство показват, че за зимния туризъм през този сезон най-важен остава българският пазар, тъй като най-много гости на хотелите в зимните курорти са от страната. Следващи по важност са Гърция, Румъния, Турция, Великобритания, Израел, Италия, Германия, Русия и Северна Македония.