СамокоВест

Отзвук или „Трай, коньо, за зелена трева”

Споделете ни в

kone chitalishteНа 21 юли СамокоВест публикува на страницата си във Фейсбук снимка на стадо коне, пасящи в двора на Исторически музей и кратък текст. Материалите ни бяха изпратени от наш читател. Публикацията предизвика широк интерес в мрежата.
В същото време от Общинска администрация се тиражират абсолютно несъстоятелни твърдения, че „вземат мерки за свободно пуснатите в градски условия коне”.
За сега свободни коне в града – много, мерки – никакви!
Изключваме няколкото текста по въпроса, залегнали в Наредба 1 на Общински съвет – Самоков, тъй като нормите за решаването на проблема са мъртви – това са само думи на хартия. Кметската управа не е предприела необходимите действия, за да стане възможно приложението на разпоредбите. Според Наредбата, за да бъде санкциониран собственикът на коня, животното трябва да бъде задържано, докато стопанинът му го потърси. Към днешна дата обаче място, където да бъдат задържани животните – няма.
Пак според твърденията на общинска администрация, от началото на тази седмица се работи по обособяване на пространство в двора на бившата Парова централа, което да бъде пригодено за тази цел. Едва на следващ етап ще бъдат предприети съвместни мерки на общината и полицията, и на нарушителите ще се налагат предвидените санкции.
Не случайно, с гениалното си прозрение, народът ни е казал:
„Трай, коньо, за зелена трева”