СамокоВест

ОП Маркетинг и туристически дейности отчете печалба от 45 146 лв., а ОП Спортни имоти – загуба от над 357 000 лв.

Споделете ни в

На днешното заседание на общинския съвет избраниците ни изслушаха и приеха отчетите на общинските предприятия и на дружества с общинско участие за 2016 г. ОП „Маркетинг, туризъм и туристически дейности“, в което влизат хотел „Арена“, информационния център и самокова отчете печалба от 45 146 лв. В същото време ОП „Спортни имоти и прояви“, което включва зала „Арена“, ледената пързалка, съоръженията на Ридо, стадионите и др. е в загуба с 357 268 лв.

При разискванията, общинският съветник д-р Димитър Панев от „Самоковци за Самоков“ изтъкна, че една голяма част, не по-малко от половината, от постъпленията от нощувки в общинския съвет са в резултат на работата на спортната зала. Той подчерта, че приносът за това е на ръководителите на отборите по борба, баскетбол, волейбол и т.н. и провеждащите се състезания по различните видове спорт. На това основание съветник Панев предложи двете предприятия да се обединят в една обща структура.

Независимо, че кметът Георгиев се ангажира предложението да се обмисли и да се направи преценка за изпълнението му, вероятността това да се случи клони към абсолютната нула. От цифрите е видно, че в най-добрия случай обединеното общинско предприятие ще бъде на загуба в размер около 312 000 лева. А при положение, че в структурата му ще влиза и един чисто стопански обект, какъвто е хотел „Арена“, трудно биха обяснили огромната загуба със социалната функция на предприятието. И самоковци едва ли биха приели да плащат по 300 бона годишно за спорт, а в същото време ежедневно да трошат колите си по разбитите улици.