СамокоВест

Опасност от лавини. Най-рискови са „Снежните дъски“

Споделете ни в

Едно от най-опасните природни бедствия в България и по света са лавините. У нас най-унищожителни са така наречените „Снежни Дъски“.

Лавина от този тип е най-мащабната регистрирана в България – около 300 хил. тона през 1984 г. в долината на Влахина река. Размерът и е бил 600 х 185 м, а средната дълбочина – 180 см. При навлизането в долината тази лавина е имала височина на фронта 25 м.

При лавините тип „Снежни дъски“ особеното е, че се откъртват по линия, почти перпендикулярна на планинския склон. Те се състоят от свързан сняг, който може да е меки много твърд и плътен.

Характерно за снежните дъски е, че се намират под постоянно напрежение. Свързаността на снега в тях е близко до критичната. Затова, когато върху тях се упражни допълнителен натиск (спусък), те се пропукват и потеглят с голяма скорост.

Често снежните дъски се наричат и „Скиорските лавини“. Причината за това, е че най-често нещастните случаи са свързани именно с тях. Снежната дъска може да изглежда измамно стабилна. Фактът, че отдавна не е валяло и снегът е „твърд“ кара много хора да вярват, че не съществува лавинна опасност. При наличие на умерени ветрове обаче, на много места по откритите склонове се образуват нестабилни снежни дъски. Когато се натоварят те се пропукват и понасят човека със себе си. Поради голямата маса и твърдост на блоковете, дори и най-малката лавина може да бъде фатална.

Планинските спасителни служби предупреждават скиорите да бъдат особено внимателни след навалелите нови снегове.