СамокоВест

Областният управител Иван Иванов и кметът Владимир Георгиев обсъдиха водоснабдяването, пътищата и сградния фонд в община Самоков

Споделете ни в

Възможността за водоснабдяване на Самоков изцяло от Пукната скала обсъдиха на среща в общината областният управител на Софийска област Иван Иванов и кметът Владимир Георгиев. На този етап от това водохващане се захранват 30 % от града. За реализирането на проекта е необходимо изграждането на 5-километров водопровод от Пукната скала.

Според кмета на Самоков инвестицията може да бъде възобновена в най-кратки срокове, тъй като няма да се извършват сегашните плащания към „Софийска вода“. Освен това ще има независимо и сигурно водоподаване към най-големия град на областта. Областният управител се ангажира да постави въпроса пред регионалното министерство за проекта, който ще бъде от важно значение за водоснабдяването на Самоков и ще спести пари на държавата.

Състоянието на яз. „Бели Искър“ и необходимостта от спешен ремонт на язовирната стена – въпрос, който засяга сериозно жителите на Самоков и околните села, обсъдиха също Иван Иванов и Владимир Георгиев. Областният управител още с встъпването си в длъжност постави проблема за „Бели Искър“ и инициира работна среща, на която покани всички институции, свързани със съоръжението. В дискусията се включиха и народните представители от София област от всички парламентарно представени политически сили. Иван Иванов изпрати писма до премиера, вицепремиера и министър на икономиката, до регионалния министър и министъра на околната среда и водите, с които обоснова спешната нужда от ремонт на намиращата се в критично състояние язовирна стена.

За необходимостта от ремонт на пътища от републиканската пътна мрежа, както и укрепването на свлачищата в отделни участъци, водещи към Самоков говориха още областният управител и кметът.

Владимир Георгиев постави въпроса и за предоставянето на общината на държавни имоти, в които да бъдат реализирани социални проекти, след които и трапезария за социално слаби хора, за които получи подкрепата на областния управител.