СамокоВест

Окончателно. Съдът потвърди „задържане под стража“ за Иво Петров и „домашен арест“ за брат му Янко-обвиняеми за побой на медици в Спешна помощ-Самоков

Споделете ни в

Обвинените за нанасяне на побой над медици от Спешна помощ в Самоков – братята Иво и Янко Петров, остават с мерки за неотклонение „задържане под стража“ и домашен арест. Определението е окончателно и е на два съдебни състава на Окръжния съд – София,  съобщиха от съда.

Иво Петров, който е обвиняем за побоя над лекаря от Спешния център в Самоков, остава в ареста. Според съдебния състав, ако е на свобода, Петров може да се укрие. Съдът отбеляза, че при първоначалното задържане Петров е скъсал белезниците и е избягал. Задържан е повторно след издирване. Освен това има опасност да извърши друго престъпление.

Адвокатът на двамата братя е настоял за изменение на мерките и на Иво, и на Янко, като за първия е поискал всякаква мярка, различна от „задържане под стража“, а за брат му Янко – по-лека от „домашен арест“. Мотивите на защитника са, че имат чистото съдебно минало, семейства и малки деца, а освен това искат да погребат баща си.

Прокуратурата обаче изтъква, че има опасност двамата да извършат ново престъпление, ако излязат на свобода. Според обвинението, изводът се налага от начина, по който са извършили побоя – с особена дързост и цинизъм и незачитане на обществените правила.

Определението на съда е с едно особено мнение от съдията – докладчик Бозаджиева. Според нея обвиняемият има личен мотив, а не пряк умисъл.

Определенията на СОС по двата случая са окончателни и не подлежат на обжалване и протестиране.