СамокоВест

Общинско лесничейство – Самоков проведе дузина търгове за добив на дървесина. Има ли конфликт на интереси и предварителни договорки?

Споделете ни в

Петчленна комисия, под председателството на директора на Общинско лесничейство-Самоков инж. Владимир Малинов, проведе близо дузина търгове за добив на дървесина от общински гори. В комисията участваха още Петър Лукайчев – юрист в община Самоков, Венета Захариева – счетоводител в Общинско лесничейство-Самоков, Ани Гюдурова – лесничей в общинско лесничейство, Николай Николов – общински съветник от БСП.

Седем дърводобивни фирми кандидатстваха за добив на стояща дървесина от корен в 11 обекта. Участваха фирма „Кедър лес“ с управител Георги Мутавчийски; „Васкос“ с управител Васил Стоянов; „Арса лес“ с управител Апостол Пилищаров; „Ласкин лес“ с управител Николай Ласкин; „Лес транс ико“ с управител Александър Котарски; „Венци 2003“ с управител Венцислав Стойменов; „Вива лес“ с управител Анатоли Михов.

Срещу 101 012 лв. собственикът на фирма „Васкос“ЕООД и общински съветник от „Евророма” Васил Стоянов спечели два обекта за добив на иглолистна дървесина в общинските гори на Самоков. От гората, в местността Борчетата-Ридо, Васкос ще добие 495 куб.м. дървесина, а от обект в местността Ръжана, в землището на с. Продановци  – 1088 куб. м.  За обекта в местността Борчетата на Ридо тръжни документи бе подал и Анатоли Пилищаров, управител на Фирма „Арса лес“. Но, още при първоначалната стъпка за надаване от 5% на стойност 1370 лв., Пилищаров не потвърди участието си и се отказа. Така че, Васил Стоянов се оказа единствен кандидат.

Сред участниците в търга бе и Венцислав Стоименов, който е управител на фирма „Венци 2003“. Той спечели два обекта в землището на с. Радуил – в местностите Саите и Св. Иван. От единия обект трябва да добие 579 куб.м дървесина на стойност  16 242, а от другия 544 куб.м на стойност 16 470 лв. За участие за двата обекта бяха подадени тръжни документи и от фирма „Лестранс ико“ с управител Александър Котарски, но той не се яви.

Георги Мутавчийски – „Кедър лес” предложи 50 087 лв. за един обект в местността Борчетата –Ридо –Самоков. Тръжни документи за този обект беше подал и съветникът Васил Стоянов, но не се яви. Сиреч търгът бе спечелен от Мутафчийски на предложената от него цена.

По същия тертип се проведоха и останалите търгове.

Николай Ласкин с фирмата си „Ласкин лес” срещу 47 992 лв. получи един обект за добив на 637 куб.м. иглолистна дървесина в местността Белчаница в землището на с. Белчин. Оферта за този обект бе подал и Васил Стоянов, но не се яви.

С актив от четири обекта приключи участието си в търга фирма „Лестранс ико“ с управител Александър Котарски. Първият – в местността Св. Иван, землището на с. Радуил, с количество дървесина 209 на стойност 7507 лв. Вторият обект също се намира в землището на с. Радуил в местността Лисичина с количество дървесина 212 куб.м на стойност 5315 лв. Третият обект се намира в м. Китката  в Радуил с количество дървесина 173 куб.м, на стойност  4666 лв. и четвъртият обект – в м. Момчиловица в землището на Радуил със 185 куб.м  дървесина на стойност 4707 лв. Общата кубатура от четирите обекта възлиза на 779 куб.м на стойност 22 195 лв.

Анатоли Михов – управител на фирма „Вива лес“, спечели един обект в землището на с. Радуил в местността Шулиман с количество дървесина 285 куб.м на стойност 6633 лв.

Състезание с един кон. Такива бяха всички търгове на Общинско лесничейство-Самоков за добив на дървесина от общински гори. Така че, в крайна сметка обектите до един бяха спечелени от единствените кандидати на предложените от самите тях цени.

Шоуто логично повдига въпроса – има ли предварителна договорка. И преди всичко – не трябва ли Общинският съвет да промени тръжните условия, за да се прекрати тази порочна практика. Или избраниците ни ще продължат да раздават общинската собственост с лека ръка.

По време на търга общинският съветник Николай Николов попита защо участникът в търга Васил Стоянов, който е и общински съветник, не е подал декларация за конфликт на интереси. „Стоянов е общински съветник и според мен трябва предварително да си подава такава декларация в комисията за конфликт на интереси. Може и да няма конфликт, но би трябвало да се подаде, той е публична личност. Защо в тръжните документи не са въведени тези условия? Подписах протокола с „особено мнение“, защото за мен той няма такава декларация“, заяви Николов. Лъсна и обстоятелството, че Георги Големинов, общински съветник от БСП, е лицензиран лесовъд на трудов договор във фирмата на Васил Стоянов – „Васкос“ЕООД.

С новия антикорупционен закон, който е в сила от 23 януари 2018 година, се забрани на общинските съветници да участват в управата, надзорния или контролния съвет на търговски дружества с общинско участие или да работят като прокурист, синдик, ликвидатор. Забранено им бе и да са еднолични търговци, съдружници, акционери на търговско дружество, което има сключени договори със съответната община, както и с търговски дружества с общинско участие или с общински предприятия. Управляващото мнозинство в Народното събрание, обаче, наложи изменение в закона. ГЕРБ и „Обединени патриоти“ дадоха гратисен срок до 1 декември 2019 г. на общинските съветници да декларират несъвместимост.

Което ще рече, че формално Васил Стоянов и Георги Големинов не са в конфликт на интереси. А има ли де факто несъвместимост между интересите на общинските съветници Стоянов и Големинов и интересите на самоковските граждани при отдаване на дърводобива от общинските гори – правото на отговор оставяме на читателя.