СамокоВест

Общинска библиотека – Самоков представя книга за инж. Иван Иванов – кмет на София и строител на Рилския водопровод – водата, която пием и до днес

Споделете ни в

В четвъртък, 08.06.2023 г., Общинска библиотека „Паисий Хилендарски“ – Самоков представя книгата на Станислав Колев „Кметът на София инж. Иван Иванов“. Началото на презентацията е в 17,30 часа. Въведение в събитието ще направи главен библиотекар Албена Ихтиманска. За документалния роман-разказ за житейския път на кмета и строител на модерна София ще говорят авторът Станислав Колев и издателят  Мариела Рунтева от Фондация „Трейс за хората“.

Инж. Иванов е вторият най-дълго управлявал кмет на столицата – от 25 май 1934 до 9 септември 1944 г. Този период се определя като „10 златни години за София“.

Но за самоковци изключителната му роля е свързана с изграждането на Рилския водопровод. Едва на  27 години, младият хидроинженер Иван Иванов, който вече е завършил Техническия университет в Мюнхен, Германия е част от екипа развил идеята столицата да се захранва с вода от Рила.  Изпълнява и длъжността директор на Строителна дирекция и ръководи строежа на водопровода Рила – София. За построяването му се приема специален закон. Привлечени са и изтъкнати чуждестранни специалисти. Рилският водопровод е завършен окончателно през 1933 г. Открит е на официална церемония на 23 май, Томина неделя, с голям водосвет. По пътя му са изградени три водноелектрически централи – ВЕЦ „Бели Искър“, ВЕЦ „Мала Църква“ и ВЕЦ „Симеоново“. По време на строителството семейството на инж. Иван Иванов се мести в Самоков.

Удивителното е, че през годините по него не са се налагали сериозни ремонти и рехабилитации. А изграждането му остава като пример за държавническо мислене с перспектива за хората и поколенията – далеч от работата на парче и с цел печалба.

Това е водата, която голяма част от жителите на община Самоков пием и до днес.