СамокоВест

Общинарите отново гласуваха анекси за къщичките в Боровец. Заобикаля ли кметът Георгиев изискванията на закона?

Споделете ни в

Кметът Владимир Георгиев отново внесе докладна пред Общински съвет-Самоков, с която поиска удължаване срока на така наречените „къщички“ в курорта Боровец. От 20 години самоковските кметове си играят със съда на котка и мишка. От 20 години властниците ни изискват и получават решение от Общинския съвет за удължаване договорите на собствениците на къщичките с анекс към тях. И всеки път областните управители атакуват пред съда решенията, като незаконни, и всеки път магистратите ги обявяват за нищожни.

Но, докато текат съдебните процедури, сроковете на анексите вече са изтекли. А тъй като колективният орган, какъвто е Общинският съвет, не носи юридическа отговорност, спорът приключва без никакви санкции за нарушителите на закона – в случая местните ни управници. Така практиката, на която ние гражданите на Самоков отдавна сме обръгнали- Вина има, виновен няма, си продължава със страшна сила.

При разискванията по време на вчерашното заседание на Общинския съвет, инж. Николай Николов сигнализира, че част от къщичките, които се водят „временни“ и „преместваеми“ обекти, всъщност са промишлени, жилищни или стопански сгради.  А д-р Димитър Панев попита директно: „Законно ли е това, което гласуваме или не?“

В отговор кметът Георгиев заяви – „Разбирам въпроса. С цел да бъдем в рамките на закона, преди две години направихме търг за наем на земята.“

И тук ние питаме: Не е ли това пар екселанс заобикаляне на закона? Как се обявява търг за наем на земя, която отдавна е застроена, при това, според съветник Николов, част от строежите са промишлени, жилищни или стопански? Какъв реално е статутът на къщичките, които през 1993-1994 година бяха направени като временни и преместваеми обекти? И след като кметската управа провежда търг за отдаване под наем на земята, то къщичките има ли ги или ги няма?