СамокоВест

Инж. Петър Георгиев: Общинската власт мълчи като комунист на разпит какво се случва с проекта за нов център на Боровец

Споделете ни в

На юлското редовно заседание на Общински съвет-Самоков инж. Петър Георгиев попита какво се случва с проекта за нов център на Боровец, така наречения „Златен триъгълник“. Боровец е ахилесовата пета на община Самоков, посочи той и допълни –  разпарчетосваме го, а нищо не се прави. Общинската власт мълчи като комунист на разпит по този въпрос, категоричен бе в коментара си съветник Георгиев.

Припомняме, че през 2017 година, по повод отбелязването на 120 години от основаването на най-стария български планински курорт Боровец, Община Самоков заедно с партньорите си – Камара на архитектите в България, Съюз на Архитектите в България и Съюз на урбаниститие в България, обяви международен архитектурен конкурс за територията “Златният триъгълник” в курорта. Конкурсът включваше награден фонд от 50 000 лв. Спечелилият конкурса за архитектурно-пространствено решение в идейна фаза на, така наречения, „Златен триъгълник“,  William Matthews Associates Ltd, Великобритания получи от общинската хазна 20 000 лева. Съгласно регламента, екипът победител получи и правото за пряко договаряне на работната фаза на инвестиционния проект. Класираният на II място проект бе награден с 12 000 лв., III място – 8 000 лв. и  две парични премии от по 5 000 лв. на отличени от журито проекти. Съгласно графика, в периода ФЕВРУАРИ – АПРИЛ 2018 – Общината следваше да се договори с победителя и да се даде старт на реализацията на конкурсния проект и изготвяне на работен проект. От тук, за кой ли път, става ясно, че местната власт парите на данъкоплатците ги няма за нищо. Защо пък да не раздаде 50 000 лв. от местната хазна само за награди на участниците.

Но още по-сериозният проблем е, че пет години по-късно нищо не е направено!

На днешното заседание на Общинския съвет, кметът Владимир Георгиев заяви, че нямало затъмнение по темата. Преди две седмици са водени разговори с проектантите и им е даден нов срок, тъй като предложеният покрив бил на много висока цена.  

С тези темпове, е много спорно новородените граждани на Самоков ще доживеят ли да видят построен новия център на курорта Боровец – прословутият „Златен триъгълник“, или ще си останем с проекта, който наистина ни излезе златен?

В тази връзка настояваме избраниците ни в Общински съвет – Самоков да изискат от кметската управа справка колко и какви проекти събират прах в архивите на Общинската администрация. Да се прецени има ли сред тях рационални предложения, могат ли да се осъвременят и да се реализират? Или местните ни управници ще продължат да пилеят с лека ръка народната пара за проекти, които да прашасват и мухлясват по рафтовете на Архива.