СамокоВест

ГБС обединение на Симеон Пешов ще строи многопрофилната детска болница в София за близо 78 млн.лв.

Споделете ни в


Обединение на ГБС, на родения в самоковското село Белчин строителен магнат Симеон Пешов, спечели инженеринга за Националната детска болница. Обединението включва „Главболгарстрой“ АД, „ГБС – Пловдив“ АД и „Главболгарстрой Интернешънал“ АД.  То е определено от министъра на здравеопазването като изпълнител за изграждането на детската болница. Оферираната цена е в размер на 77 839 442, 89 лева без ДДС. Предложението е за „извършване на инженеринг – проектиране, строителство и авторски надзор.

На финалната права за апетитната поръчка се състезаваха Главболгарстрой и обединението „Детска болница – София“, в което влизат българската „Климатроник“, мексиканската „Иновасионес техникас ен симентасион СА ДЕ СВ“ и испанската „Проес консулторес“. Последните дадоха цена от 79.5 млн. лв. без ДДС, но получиха значително по-ниска техническа оценка.

Управителят на „Климатроник“ Цветан Кордев е заявил, че ще обжалва изборът на изпълнител, но ако МЗ сключи договор, с „Главболгарстрой“, обединението на Симеон Пешов ще получи 77 839 442, 89 лв. без ДДС за изграждането на болницата.

Поръчката за проектиране и строителство на Националната детска болница беше обявена в началото на юли, като МЗ сложи таван на бюджета от 95,4 млн. лева с ДДС. Предвижда се тя да бъде изградена на мястото на недовършения от 30 години корпус на клиниката по педиатрия в двора на Александровска болница.

Припомняме, че в началото на август търгът бе спрян заради подадена жалба в Комисията за защита на конкуренцията от Камарата на архитектите. Жалбоподателите посочват, че проектът се базира на недовършен строеж от преди десетилетия, чието състояние не е сигурно и не се знае дали е безопасно да се изгражда нов обект. От двете съсловни камари изтъкват, че конструктивната експертиза е правена преди 12 години, не е достатъчно пълна, а предвиденото укрепване на конструкцията носи повече рискове за сградата, защото увеличава тежестта на плочите. Архитекти и инженери имат много забележки и около липсата на добро задание – болницата ще се изгражда на инженеринг – тоест изпълнителят отговаря и за проектирането, и за строителството. При слабо задание няма никакви гаранции, че ключови системи на болницата ще бъдат проектирани на ниво, твърдят специалистите.

Лекари и  родители също се обявиха срещу изграждането на Детската болница върху недовършения корпус на клиниката по педиатрия.

Но в края на септември КЗК реши да остави жалбата без уважение, а в края на ноември ВАС постанови, че процедурата за избор на проектант и строител може да продължи.

И МЗ поднови търга!