СамокоВест

Вода за Перник през яз. „Бели Искър“. Самоковци в ужас ще издържи ли стената!

Споделете ни в


Софиянци питат ще издържат ли тръбите, самоковци треперят ще издържи ли стената?

Правителството начело с премиера Бойко Борисов предложи 700 000 куб. м. вода месечно от язовир “Белмекен” да отиват за Перник, след като бъдат прехвърлени към язовир “Бели Искър” чрез тунел, който свързва двата водоема. Това количество е около 41% от необходимото за потреблението на перничани. То ще се пренася до Перник чрез нова инфраструктура, която тепърва започва да се строи. Става дума за помпена станция и 13,5-километров водопровод от село Мало Бучино до Перник, предвидени да са готови до 45 дни. За целта властта обеща да се работи ден и нощ. Съоръженията ще струват 25 милиона лева на всички данъкоплатци и ще се строят без обществени поръчки.

Опасения на софиянци са свързани с въпроса дали строените през социализма софийски водопроводи, през които ще минават водите, ще издържат допълнителния дебит от около 300 литра в секунда.

И докато софиянци питат ще издържат ли тръбите, самоковци треперят ще издържи ли стената. До момента никой на правителствено и въобще на държавно ниво не е коментирал този проблем, който в случая се явява основен!

В същото време жители на село Бели Искър са в ужас. Пред репортер на btv

Христо Радойков заяви, че е работил в тази система и изтъкна, че стената е много стара. Бетонът издържа 100 години, а този язовир е строен през 40 година на миналия век. „Това е 500 метра стена и има пропуски, изложи опасенията си Радойков. „Опасно е защото е много вода, а стената е права. Не е като другите стени извита да натиска по краищата. Тя е чисто права и много висока“, поясни още Христо Радайков. А Георги Дамянов  бе категоричен – ако дойде водата ще ни отнесе!

От години редица специалисти алармират за лошото състояние на язовирната стена.

Проф. Вангел Васлев, който от дълги години следи състоянието на язовира и участва в изготвянето на анализите за него, посочва пред „Капитал“, че още при проектирането на стената е бил заложен проблем. „Този тип язовирни стени спират водата с теглото си. И заложеният размер от 35 метра в основата според мен е недостатъчен. Не е оставен никакъв резерв по отношение на носимоспособността на съоръжението“, казва той.

Друга важна особеност са използваните материали. Стената е изградена от наличния по онова време обикновен бетон с портланд цимент, който не е устойчив на агресивното въздействие на слабо минерализираните снежни води.

Според проф. Димитър Тошев от Хидротехническия факултет на Университета по архитектура, строителство и геодезия приложената технология на бетониране допуска формиране на хоризонтални работни фуги. „Образно казано, с времето се отмива слепващото вещество от цимента и той губи качествата си – от монолитно тяло бетонът започва да се превръща в ронливо. „Години наред е наблюдавана филтрация по работните фуги, течове върху сухия откос, замръзване и повреди на бетона под повърхността на откоса, където напреженията на натиск са най-големи. Неколкократно са предприемани мерки за намаляване на филтрацията през стената чрез уплътнителни мерки по водния откос“, посочва още проф. Тошев.

Сериозно влияние оказва и външната среда – стената се намира на 1900 м надморска височина и е подложена на големи температурни амплитуди – от +30 до -30 градуса. Това неминуемо води до допълнително компрометиране на бетона.

Но може би най-същественото е, че при проектирането на стената не е отчетено натоварването от земетръс, така че след силното земетресение в района на Самоков в навечерието на новата 2020 година последиците са още по-непредвидими.

До днешна дата язовирът беше безстопанствен и никой не са наемаше да поеме  отговорност за съоръжението. От десетилетия той се прехвърля като горещ картоф между различни министерства, Столична община, „Софийска вода“ и областната управа, заради разходите, които трябва да се направят по ремонта му.

Но при спешната ситуация с водната криза в Перник държавата е решила да поеме отговорност за съоръжението. По време на изслушването си в Столичния общински съвет министърът на икономиката Емил Караниколов се е ангажирал, че „в близките дни крайният собственик на яз. „Бели Искър“, който дълги години не може да си намери собственик, ще стане Министерството на икономиката, а отговорността ще носи Министерството и министърът на икономиката“.

„Към момента очакваме до максимум 2 седмици язовирът да бъде прехвърлен на Министерството“, заяви Караниколов, цитиран от „Фокус“. „Всичко по отношение на ремонтите на язовирите в България започна от „Бели Искър“. Той е инфраструктура, по която трябва много сериозно да се работи“, подчерта Караниколов. По думите му ремонтът на язовир „Бели Искър“ ще се случи само и единствено като работа в екип със „Софийска вода“ и Столична община. „Много тежка инфраструктура, но ви уверявам, че всички много внимателно я следим“, допълни министърът на икономиката. Министър Караниколов посочи, че заради лошото състояние на стената има предписание да се поддържа 60% от капацитета му. От построяването му досега е правен само един частичен ремонт на стената в началото на този век, но експерти смятат, че това е съвсем недостатъчно и необходимостта от обстоен ремонт е съвсем належаща. По тази причина именно язовирът през последните години се държи почти полупразен. Икономическият министър Емил Караниколов се ангажира, че до две седмици язовир „Бели Искър“ ще е под негов контрол и започва ремонт.

Това дава ли основание на самоковци да спят спокойно? Отговорът ще стане ясен в близките две седмици!