СамокоВест

Професионалните указания на Владимир Филипов и Костадин Стамов помогнаха за спасяването на дете, увиснало на лифт в Боровец

Споделете ни в


Филипов и Стамов са част от ски патрула в курорта

В неделя вечерта дете увисна от седалката на лифт в Боровец. Бащата успял да задържи детето за якето. Инцидентът става между първи и втори стълб на линията. В участъка височината е 10-15 метра. Добър шанс е, че на предната седалка пътуват двамата млади мъже от Самоков, които по време на нощно дежурство правят рутинна проверка на съоръженията.

Изпадналите в паника хора, станали свидетели на инцидента, започнали да викат на бащата да го пусне. Владимир Филипов и Костадин Стамов обаче го съветват да не пуска детето, да го задържи, защото лифтът ще върне назад. Междувременно присъстващите скиори също реагират мигновено и поставят предпазители като обезопасителни дюшеци.

След 2-3 минути лифтът е върнат и детето свалено безопасно. Бързата и адекватна реакция на бащата, на ски патрула, както и на другите скиори предпазиха малкият скиор от всякакъв риск при слизането от лифта.

Пред репортер на btv Владимир Филипов подчерта, че лифтът е от най-новите поколения в Европа. Той предположи, че причината за инцидента е недобре поставена предпазна скоба. „При такива ситуации най-добре е да се сигнализира веднага на нашите служители, които ще предприемат мерки“, акцентира той.

От ски патрула съветват още пътуващите с лифтовете да бъдат внимателни и задължително да четат инструкциите.