СамокоВест

Затвориха инсталация в свързания с Христо Ковачки ТЕЦ „Бобов дол“

Споделете ни в


Една от инсталациите на свързания със самоковския енергиен бос Христо Ковачки ТЕЦ „Бобов дол“ е спряна, тъй като не разполага с всички разрешителни от екоминистерството. Това съобщи новият министър на околната среда Емил Димитров на брифинг в Министерски съвет след среща при премиера за водната криза в Перник.

„Ще има принудителна административна мярка, тази мощност ще бъде спряна и докато не си приведат всичките инсталации в ред, не ги лицензират, не ги сертифицират и не получат съответното разрешително, няма да работят. Ще работят всичко друго, но не и това, което са искали конкретно през тази мощност, тъй като няма сигурност в наблюдаващите контролни институции, че там нещо не се случва“, каза министър Емил Димитров, който посети площадката на ТЕЦ „Бобов дол“.

Междувременно прокуратурата започна разследване за евентуално замърсяване на околната среда, с което се създава опасност за здравето на хората. Прокурори, служители на ДАНС и полиция влязоха в ТЕЦ „Бобов дол“, след сигнал, че там се горят отпадъци без разрешително.

След проверката екоминистърът съобщи, че не е установено горене на опасни отпадъци. Според министър председателя Бойко Борисов обаче, боклуци са това, което се вижда в Бобов дол, на пристанището във Варна, в Плевен. Премиерът заяви, че е разпоредил на криминалистите да изземват пепелината от ТЕЦ-овете, и добави,  че ако някой е горил боклуци, от пепелината ще се разбере.