СамокоВест

Новият устройствен план бетонира Самоков завинаги

Споделете ни в

С новия устройствен план всеки квадратен сантиметър ще бъде застроен. Не че, след безчет частични изменения на действащия план, не се унищожиха почти всички зелени зони в града. Отдавна сме се простили с градинките в централната градска част. А с последната разработка се посяга и на мъничкото цветно кътче пред автогарата. Върху ароматните петунии, които единствени радват очите и душите ни сред грозотията на площадното пространство, ще се строи църква. Винаги е добре, когато се гради храм. Но мястото, където ще се издига дом на Бога, трябва да бъде поне трижди премислено. Църква се строи на свято място. Изборът на новите ни управници обаче няма нищо общо с духовността. Тя ще се строи пред автогарата, защото видите ли наблизо се издигало минарето на Байракли джамия. Какво общо може да има джамията – да се чуди човек. При това тя отдавна не е действаща, а и както е известно е построена по-скоро по традициите на християнските храмове. Всяко състезание между двата култови обекта е абсолютно недопустимо. Надскачането не само не допринася за духовното ни израстване, но и ще внесе допълнителна дисхармония в архитектурното оформление на центъра на града. Достатъчно е човек да застане в сред площада и да се огледа наоколо. Пред очите му ще се изправят постройки коя от коя по-грозни. Като се почне от бившата кооперация „Михаил Дашин”, мине се през най-новото недоразумение на Соми, та се стигне до сградата на самата община. Не е нужно да си специалист, за да се убедиш в пълното им несъответствие. Не сред тях е мястото на храма на Св. Симеон Самоковски. Църквата в негова памет и прослава трябва да бъде построена в квартал „Самоково”. В старата част на града има 5 черкви, а в Самоково, където живее половината от населението – нито една. В квартала храмът ще стане наистина духовно средище, от което миряните имат безспорна потреба.

Новият план унищожава и всичко живо по бреговете на река Искър. С него завинаги се бетонира цялата крайречна зона. С ОУП трайно са налага тенденцията за застрояване и на малкото останали зелени пространства. Предвижда се изграждането на втора автогара – срещу Болницата, нова начална станция на лифта до бившата фабрика „Самоковска комуна” и най-вече мащабно жилищно строителство в района на „Плажо”, който си е част от парк „Лаго”. Доброто и устойчиво решение е този район да си остане с предназначение за зелени площи, както е по действащия план. „Плажо” е естествен преход и връзка на крайбрежната част на града с лесопарк „Лаго” и тя не трябва да се прекъсва. Необходимо е да се запази характера на вече оформената зелена зона със спортни съоръжения на източния бряг на Искъра. Апетитите към крайбрежието му  никога не са преставали, в резултат на което сериозно се ограничиха възможностите за създаването на цялостен парков комплекс, който да обхваща двата бряга на реката и естествено да свързва централната част на града със зелените пространства южно от него. Този факт още повече налага необходимостта да бъде спасена на всяка цена поне тази част от природата, която е останала.

За да се спазят изискванията на градоустройството, определен процент от терените да бъдат планирани за зелени площи, делът им в новия ОУП е изкуствено завишен. С включването в регулацията на града на парк „Ридо” и на Продановския рид този процент привидно е по-висок от изискуемия без фактически в града да има и една градинка, и едно дръвче. Парковете не са само място за отдих и за игра на децата, те ни осигуряват чистотата на въздуха и спомагат за приглушаване на шума. При стократно увеличения автомобилен трафик е задължително техният брой също да нараства. С плана обаче се постига точно обратното. Така че, в най-скоро време не само няма да има къде да играят децата ни, но няма да имаме и въздух да дишаме.

Но най-големият недъг на плана е включването в регулация на двете незаконни цигански махали по пътя за Ихтиман. Не стига, че по този начин се узаконяват престъпленията им – заграбването на общински парцели, кражбите на ток и вода, но ще се задълбочат и проблемите с унищожаването на парк „Ридо”. Като се вземе предвид и местоположението на бъдещото депо за отпадъци, близостта на урегулираните като жилищни квартали ромски махали до хигиенно-охранителната му зона е абсолютно недопустима.

Гражданско сдружение „Еко Рила” внесе тези и други възражения още при обсъждането на Общия устройствен план в идейна фаза. Разбира се нито едно от тях не бе взето предвид при изготвянето на работния проект. И това беше очаквано и много логично. Защото кой може да си представи, че ще се намери будала, който да дава пари под масата, за да направи парк или квартална градинка. Те такова животно нема. Друго си е да си спретнеш насред градо я кръчма, я автомивка, я казино, я дюкян. Тогава ще даваш и ще наддаваш. А управниците ни – считай кметове, зам.кметове, главни инженери и още по-главни архитекти само това ги интересува. Келепир да пада! Всичко друго е вятър и мъгла. Ама било прашно, ама било шумно, ама нямало места за отдих и игри на децата, ама въздухът не се диша – кой го е грижа. А в предизборните си обещания всички се вричаха, че ще работят само за благото на човека. Но както се казваше в един стар виц, ние знаем и кой е човекът, и как е името му и къде живее.