СамокоВест

Най-малък отлив на туристи в Боровец

Споделете ни в

Българите не компенсираха чуждите туристи в зимните курорти. Това показват резултатите за настоящия зимен сезон.

Добрата новина е, че за разлика от миналата година, когато сезонът свърши предсрочно заради наложеният локдаун, хотелите бяха оставени да работят, макар и като хостели – с изхранване по стаите, без фитнес и спа процедури и с 50 процента заетост.

За радост на скиорите падна и дебел сняг, който на места достига до 2 метра. Така сезонът ще продължи  до средата на април с намалени цени на лифт картите и в очакване българите да дойдат с децата си през пролетната ваканция, която е в началото на април. Концесионерите на ски зоните в Банско, Боровец и Пампорово вече обявиха, че съоръженията ще работят до 11 април на по-ниски цени.

Най-малък отлив на туристи в Боровец

Хотелиери оценяват спада за изминалия сезон на около 60 – 70% спрямо миналата година. Данните на Националния статистически институт за януари потвърждават това по отношение на нощувките. НСИ представя данни за двата планински курорта Боровец и Пампорово. За Банско няма отделна статистика, а градът влиза в област Благоевград.

Те показват, че най-малък е отливът на туристи в Боровец, а най-голям е бил на Банско. Обяснението е, че Боровец е близо до София и е по-удобен за българските скиори, докато Банско разчита основно на чужденци, които в пандемията бяха възпрепятствани да дойдат.

За Боровец се отчита спад на нощувките и на приходите от туризъм с около 60 на сто, докато туристите са намалели едва с една трета през януари 2021 г. спрямо същия месец на миналата година, показват данните на НСИ. През първия месец на годината реализираните нощувки са били 44 609, броят на пренощувалите туристи е 17 915, от които 4240 са чужденци, а приходите от тях възлизат на 2.78 млн. лв.

По-добрите резултати на Боровец се дължат и на гъвкавите решения на оператора на ски съоръженията в курорта „Бороспорт“. Той първи свали цените на картите с 50% от 16 март. Така еднодневната вече е 51 лв. и е най-евтината от трите зимни курорта, а тази за половин ден струва 25 лв. Множеството апартаменти, които бяха построени през последните години, конкуренцията с хотелите и липсата на чужденци доведоха до атрактивни цени на нощувката от 25 до 40 лева, на места с включена закуска.

Източник: Travel News