СамокоВест

Министър Славов: Няма раздори, амбицията е да има 180 гласа за конституционна реформа

Споделете ни в

Няма раздори, има различия, амбицията е да има 180 гласа за конституционна реформа. Това заяви правосъдният министър Атанас Славов след двустранната среща между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. В декларацията на ПП-ДБ беше дадена формула за споразумение, то не е коалиционно, но е търсене на съгласие за конкретни законопроекти и политики, каза още Славов.

На срещата представихме нашия проект за конституционна реформа. Нашата цел е България да има реформаторско управление, подчерта правосъдният министър.

“По отношение на конституционните промени се съгласихме, че трябва да има три акцента – първо пълно разделяне на ВСС на отделен съдебен и на отделен прокурорски съвет, ограничаване на функциите на главния прокурор и въвеждане на някаква форма на индивидуална конституционна жалба на пряк достъп на гражданите до КС”, добави Славов.

“Амбицията ни е да се случат конституционните реформи, това е и заявка за съществуването на кабинета, това легитимира управлението и се надявам да бъде постигнато и разговорът ще премине и през конституционната комисия“ уточни министър Славов и допълни “Относно управленската програма голяма част от нещата са договорени в предходни разговори, трябва да се изчистят и синхронизират позициите”.

Той посочи, че следващите дни в НС предстоят срещи и с БСП, и с ИТН. Стана ясно още, че ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са постигнали съгласие юли месец да има иницииран проект за конституционни промени.