СамокоВест

Изложба 200 години от рождението на Станислав Доспевски гостува в Самоков

Споделете ни в

Художествената галерия “Станислав Доспевски” от Пазарджик гостува в Самоков с изложба за своя патрон. Събитието е посветено на 200-годишнината от рождението на бележития възрожденски художник, ярък представител на Зографския род. Изложбата ще бъде открита в четвъртък, на 29 юни, от 18 ч. в Градската художествена галерия “Проф. Васил Захариев”.

Станислав Доспевски е зограф и живописец, син на Димитър Зограф и племенник на Захарий Зограф, виден представител на Самоковската художествена школа и един от основоположниците на българската светска реалистична живопис. Изключителен ерудит не само за времето си, а дори и за съвременните ни представи за интелектуалец.

Роден е на 3 декември 1823 г. в гр. Самоков, с кръщелно име Зафир Зограф. Учил отначало в родния си град, а после продължил образованието си в Пловдив. Още от малък помага на баща си и така изучавал майсторството на иконописец и стенописец.

От 1851 година учи в Русия: първо завършва Художественото училище за живопис, скулптура и архитектура в Москва, а през 1856 г. – Императорската художествена академия в Санкт Петербург. По това време приема името Станислав Доспевски.

След завръщането си в България живее в Самоков и Пазарджик. Обикаляйки манастирите ни, полага заедно с Найден Геров началото на основния фонд на първия държавен български музей.

Станислав Доспевски е изрисувал някои от стенописите в главната черква на Рилския манастир, в Батошевския манастир „Въведение Богородично“, в Преображенския манастир, в Лопушанския манастир, в храма „Успение на Пресвета Богородица“ в Пазарджик, в Софийската катедрала „Св. Неделя“, в Пловдив – в църквата „Св. Марина“, в Църквата „Св. Св. Константин и Елена“, в църквата „Св. Богородица“.

Автор е също на „Портрет на Елисавета В. Чалъкова“ (Национална Художествена Галерия), „Портрет на Салчо Ив. Чомаков“ (НХГ), портрети на Найден Геров и Мария Н. Герова, Душо Хаджидеков, д-р Стоян Чомаков, отец Кирил Нектариев, брат му Атанас Самоковец и други.

По време на Руско-турската война 1877-1878 г. е арестуван от турските власти. Станислав Доспевски си отива от този свят едва 54-годишен на 6 януари 1878 г., в самото навечерие на Освобождението, в затвора в Цариград. Името на големия художник и патриот днес носи и едно от училищата в Самоков.