СамокоВест

Министър Лъчезар Борисов определи като несъстоятелни твърденията за обвързаност между ББР и Делян Пеевски

Споделете ни в

Новият министър на икономиката Лъчезар Борисов определи като „несъстоятелни” твърденията, че Българската банка за развитие работи с конкретни физически или юридически лица в интервю за btv. Коментарът на министъра бе по повод твърденията на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов, че държавната Българска банка за развитие (ББР) е отпуснала 500 милиона лева кредити на фирми, близки до депутата от ДПС Делян Пеевски. В понеделник Иванов и негови съмишленици направиха акция пред Министерството на икономиката, определяйки ведомството като министерството на Делян Пеевски.

Иванов описа министерството като “любимото министерство на Пеевски”, защото през него той успява да лансира свои хора в управлението на множество държавни фирми и дружества и вероятно прилага схеми за тяхното източване. Иванов посочи, че, според журналистически разследвания най-големият индивидуален кредитополучател на ББР е фирма, свързана с близкия до Доган Румен Гайтански – Вълка. Фирма, свързана с него, е получила 150 млн. лв, а най-големият сумарен получател е Делян Пеевски, чрез фирми, които се свързват с него. “Общо „Техномаркет“ и „Булгартабак“ са получили – 250 млн. от нашия с Вас ресурс, който сме дали на тази банка, за да финансира, пак да кажа, иновативни предприятия, малки и средни, експортно ориентирани. Или, иначе казано – да финансира бъдещето на българския просперитет. Вместо това се финансира просперитетът на кръговете около Сарая“, коментира Иванов, допълвайки, че фирма, свързана с Георги Гергов, е получила 125 млн. лв. “Фирмите на Пеевски и на Вълка са получавали три четири пъти по-ниски лихви и по-изгодни условия отколкото нормалните кредитополучатели на банката, които са също фирми“, поясни Ивайло Мирчев, член на НС и ИС на “Да, България!”. Иванов обобщи, че сумарно лица, свързани с ДПС са получили 500 млн. лв. или близо 30% от кредитното портфолио на ББР.

По отношение на нападките на Иванов, че министърът е „слуга на Пеевски“, Лъчезар Борисов отговори, че „всичко това, което беше казано, е абсолютно несериозно и несъстоятелно“. Според него „нивото на политическата класа в България е под въпрос“.

Той обясни, че за отпускането на 75-те милиона лева заем на малка колекторска фирма, Управителният съвет на ББР е работил поне 6 месеца преди това. Относно изкупуването на акции от Първа инвестиционна банка чрез ББР, Борисов обясни, че „това е свързано с правителствената политика за включването на България във валутния механизъм и т.нар. чакалня на еврозоната, за което има и съответните решения на Министерския съвет“. „Съвсем скоро ще бъдат дадени данни за структурата на портфейла на ББР и ще видите, че 80 процента е изцяло за малки, средни и микро фирми“, ангажира се новият министър на икономиката.