СамокоВест

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посети МБАЛ-Самоков

Споделете ни в


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посети  МБАЛ-Самоков. В залата на болницата министър Ананиев проведе среща с директорите на областните лечебни заведения в Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил и Перник, на която разясни Методиката за формиране на възнагражденията за медицинския персонал. На срещата по покана на МЗ присъстваха директори на РЗОК и РЗИ.

Впечатленията от визитата са, че в МБАЛ-Самоков са си поставили за цел да достигнат препоръчителните нива за възнаграждения на медицинския персонал, заложени в Колективния трудов договор. Водещите клиники и отделения са напълно обновени, лечебното заведение няма просрочени задължения.

Министър Ананиев участва в Заключителната конференция за общински мандат 2015-2019 г. на Националното сдружение на общините в България, която се проведе в курорта Боровец. “Много проблеми са натрупани през годините в общинското здравеопазване, като те са свързани най-вече с демографската криза, със затрудненото финансово състояние и просрочени задължения, както и с недостига на медицински специалисти.” Това посочи министърът на здравеопазването. По думите му тези проблеми се отнасят и за държавните лечебни заведения, но при общинските структури мащабите са доста по-тревожни.

Кирил Ананиев изтъкна, че от години дебатите в сектора се изчерпват с това, че са необходими допълнителни средства, независимо че разходите за здравеопазване нарастват ежегодно. По тази причина според него трябва да се търсят трайни и последователни законодателни промени, водещи до оптимизиране на системата, закриване на неефективни дейности и структури, въвеждане на адекватни механизми на контрол.