СамокоВест

Маргарита Кьосева омая самоковската публика с Пролетно вдъхновентие в самостоятелна изложба

Споделете ни в

Самоковската художничка Маргарита Кьосева представи своя самостоятелна изложба в Художествена галерия „Проф. Васил Захариев“-Самоков под надслов „Пролетно вдъхновение“. Идеята на художничката е да подари на съгражданите си и на гостите на града малко свежест и пролетно настроение през най-женския месец от годината. Следвайки идеята, експозицията отвори врати в навечерието на Деня на жената.

Творбите са изпълнени в различни стилове – акварел, иконографии, препратки към алафрангата, както и сътворени с техниката ебру – рисуване върху вода. Богатството на стилове допринася допълнително за усещането на пролет, въздушност и светлина.

Изложбата бе открита от директора на Исторически музей-Самоков Веселин Хаджиангелов, който припомни: „Маргарита Кьосева е човек, който се е утвърдил със своята работа през годините. Спомням си от моята младост как Маргарита правеше страхотни неща от стъкло. Следствие на нейната преподавателска работа много самоковски деца усвоиха това изкуство, намериха своя път и влязоха в художествени училища“.  Той допълни, че творбите на художничката показват умела ръка, която не спира да твори. „Любопитното в тази изложба  е, че тя показва приемствеността, която е типична за Самоков и самоковските художници“, подчерта връзката между минало и настояще Хаджиангелов.

Маргарита Кьосева също потвърди, че идея на изложбата е да се обърнем към старите майстори и да има препратка пролетта, обвързана с Българското възраждане. „Някои от картините  са изцяло в синия тон, защото в нашия град е имало култ към този цвят и по-скоро къщите са били рисувани с тюркоазени цветове. Това е и моят любим цвят“, уточни художничката и посочи, че фокусът на изложбата е самоковската история – поглед към алафрангата.

Експозицията ще може да бъде видяна до края на месец  март 2024 г.