СамокоВест

Малките художници от школата на Бойко Павлов участваха в пленер „Когато четката целуне листа“ в Сарафска къща-Самоков

Споделете ни в

По инициатива на Национален дарителски фонд „13 века България“ и Бойко Павлов – ръководител на Школа по изобразително изкуство, се проведе пленер на открито под надслов „Когато четката целуне листа“. Събитието се състоя във възрожденската атмосфера на Сарафска къща-Самоков. Темата на пленера – Цветовете на планината – мотивираха не само малките любители на четката, но и техните родители да се изявят като истински наследници на самоковските зографи.

Уредникът на Сарафска къща – Самоков Мариана Лобутова, както винаги отзивчива, приветлива и усмихната, внесе допълнителна светлина и топлина в творческата атмосфера на пленера. 

Учителят-зограф Бойко Павлов е известен с уникалните си икони върху камък, познати на ценителите не само от страната, но и в чужбина. Много църкви и параклиси сияят изписани от умелата му ръка. Но неговото дарование е още по-ценно с умението да го предава извън себе си. Със сърце, с грижа и отдаденост той води учениците си по трудния път към върховете на изкуството. Всеки един от тях е избрал своя пътека, но всички те се събират в едно – да предадат по най-добрия начин, с четка и бои, това, което носят в душите си.

Четиринадесет възпитаници на школата на Павлов представиха 71 картини – удивителни пейзажи, натюрморти, портрети, животни, създадени през лято на 2021 г. и по време на пленера.

Изложбата ще продължи до 10 септември.