СамокоВест

Любчо Луков и Иван Ненов внесоха в БАН мотивирано становище за самоковския произход на Паисий

Споделете ни в


След като президентът Румен Радев поиска становище на Българската академия на науките по писмо на Любчо Луков за произхода и житейския път на основоположника на българското Възраждане и народен будител Паисий Хилендарски, авторът на писмото и писателят Иван Ненов внесоха в БАН мотивирана позиция за самоковския произход на Паисий. Публикуваме пълния текст на становището им.

ДО  БАН

С     Т     А     Н     О     В     И     Щ     Е

от   Любчо  Луков  и  Иван  Ненов 

ВЪВ   ВР.  С  ПИСМОТО  НА  ПРЕЗИДЕНТСТВОТО  ДО  ВАС  ЗА  СТАНОВИЩЕ  ОТНОСНО  ЖИТЕЙСКИЯ ПЪТ  НА   ПАИСИЙ   ХИЛЕНДАРСКИ – РОДОНАЧАЛНИКЪТ   НА  БЪЛГАРСКОТО   НАЦИОНАЛНО ВЪЗРАЖДАНЕ

                                                            УВАЖАЕМИ   ДАМИ   И   ГОСПОДА,

Най-престижните столични гимназии носят имената на самоковци- СМГ „Паисий Хилендарски”, НПМГ Акад. Любомир Чакалов, гимназии „Константин Фотинов”, „Захарий Круша” и др.

Егрек, даже и да е на с. Гулина баня, Разложко,  махала или село,  нито  през 18-ти век, нито сега би   могло  да роди и култивира такива  мъже.

Ще изброя  само няколко доказателства за самоковския произход на Паисий.

1/ В предговора на първия самоковски препис на „Историята”, направен в  Самоков  от  поп Алекси  Велкович Попович през 1771г. „по его уреждению”, т.е. в присъствието и по указанията на самия Паисий,  изрично пише:

„…Списах сию историю славеноболгарскою  в славней  земли Македонстей, в граде и отечествии моем наричаем Самоков…в лето 1771г…, собраною от различних книг и истории Паисием иеромонахом и по его уреждению яко же обретох, тако и написах.”

Според  чл.кор. проф. Христо Христов, автор на „Паисий Хилендарски, неговото време,  жизнен път и дело”-1972г., с.197, изразът „ и по его уреждению” означава, че Паисий лично е присъствувал и е дал указания за извършване на преписа. Нещо повече- чувства се как  любовта  на наставника Паисий  към родния  му град къса гърдите му и  свещеникът  я изписва именно с горните думи!

Т.е. самоковци и нашият съгражданин Паисий сме български самоковски македонци.

Тук-в  Самоков  умът,  интелигентността, смелостта,  езикът, ке-то, традициите, песните, псувните, бойкостта  и  готовността за мълниеносна  саможертва  в  името на нашата майка – България, са безспорни и са на най-високия пиедестал в нашите сърца! „Исках да умра в бой” –са последните му думи и блянът на всеки самоковец!

Така, че Паисий сам посочва родния си град с цитирания откъс.

2/ Според  професорът в три университета- Пражкия, Берлинския и по-късно-и в Софийския- чехът  Константин Иречек,  автор на първата  „История на българите” ,Паисий е Паисий Самоковски.

3/Според идеологът  на организираното национално-освободително движение-Георги С. Раковски- в. ”Дунавска зора”, год.1869, бр.49:

  ”…Отец Паисий, родом от Самоков, монах, живял в половината на миналия век-той е написал българска история още в 1762г….”

3/ Проф. Марин  Дринов- „Писмо до самоковци”-от 14.02.1878г.:

„…Вие, самоковци имате право да се гордеете пред цял български народ с това, че от Вашето място се роди йеромонах Паисий, когото българите турят на чело на своето Възраждане”.

4/Народният поет Иван Вазов в пътеписа си „Мусала”-изд. 1901г.:

„…Славният Паисий Хилендарски, който е родом от Самоков, в своя Царственик е обезсмъртил легендата за битките на цар Иван Шишман…”

5/Проф. Румяна Михнева-в учебника по „История и цивилизация” за средните училища:

„…Паисий е роден в Самоковско…”

6/През 18-ти век Разлог не е бил в състава на Самоковска епархия. В нея са били само Самоковска, Дупнишка и Радомирска околии- проф. Ст. Младенов и проф. Ст.п.Василев в сп. ”Родна реч”-год.5, кн.5, София, 1932г., стр.204 :

„В езика на Паисий се отразяват северозападни особености, не от най-южните/разложки/ и най-северни или североизточни/ихтимански/ краища на някогашната Самоковска епархия…”

7/ Според акад. Иван Снегаров в неговата “История на Македония”:

„Приписа се на Неофит Рилски твърдението, че Паисий бил от неговото родно село Банско /Разлог/, но той не съобщава това никъде в своите съчинения и многобройни писма, нито споменава за Паисиева  История славянобългарска”, дори не я е имал в своята библиотека…”

221 години се търси Бански препис и  не може да се открие по една проста причина. Досещате се коя е тя! А кой ще е този, който ще обиколи многократно България, ще настоява да се направят над 80 преписа в посетените селища, но никога няма да се сети за своето родно място?! Кой смята, че точно Паисий ненавижда до такава степен своя род и родина?!

Има стотици  други такива становища от водещите български  умове за самоковския произход на Паисий. Неистината за Банско се продуцира след Първата световна война, когато поради жестоките убийства и терор във Вардарска и Егейска Македония настъпва отлив от българщината и в България се прави нескопосан опит да се набеди Банско за родно място на Паисий, защото тези, които са го направили, не са знаели, че и Самоков  е български македонски град или пък са смятали, че западната българска част на Македония е по заплашена от сръбско-коминтерновския македонизъм! Но са знаели, че по-скоро Белград отново ще влезе в Самоковския санджак и вилает, от колкото обратното! Не са знаели и че ще бъде открито радиовъглеродното датиране  и ДНК-сравнението. Но  човек предполага, а  Господ разполага!

Когато фактите говорят, нещата са ясни.  Предлагаме  да се направи радиовъглеродно датиране на останките в гробницата в двора на черквата „Свети Никола” в Самоков, където Паисий е погребан в гроба на моя прапра…дядо поп Никола, както е записано в Хилендарската кондика. И ако се установят останки на човек, починал през м.юни 1798г., това би означавало, че тези останки са на Паисий, защото на 3-ти юли с.г. дякон Марко е пристигнал в Хилендар с последните пари, събрани за манастира  от Паисий в Самоков.

След това може да се направи и ДНК-сравнение с биологичен материал от Зографския род, от който е Паисий.

29.07.2019г.            С уважение:  Любчо Луков и Иван Ненов-член на СБП