СамокоВест

Летните пленери на Бойко Павлов – средища за духовна пробуда

Споделете ни в

kurs boiko pavlov

„Светлина и форма създават свят – колоритен и богат”

Бойко Павлов

Дванадесет невръстни самоковчета, от 7 до 13-годишни следовници на Захарий Зограф, подредиха в Сарафската къща своята пъстра изложба. Експозицията е чуден завършек на тазгодишния летен пленер, организиран от учителя им в живописното изкуство Бойко Павлов. Миналото лято малките художници претвориха в светозарните си рисунки хубостите на земята българска от околностите на Бельова черква и ширинето към величествените рилски върхове. През ваканция 2013 учителят Павлов им показа как изглежда света от един друг ъгъл. Този път бъдещите майстори на четката работиха в меката, приглушена, изумрудена светлина на боровите гори над Самоков. Ридо стана тяхно ателие – място за творчество и радост. Затова и творбите на дванадесетте зографчета са истинска „Палитра от слънчеви лъчи”, както сполучлива е озаглавена експозицията.

По време на пленерите учениците усвояват различни техники. Работят с водни бои, молив, креда. Водени от учителя си, надникват в тайните на живописта и графиката. Рисуват пейзажи, портрети натюрморти. Но най-ценното, на което ги учи Бойко Павлов е да имат очи за красотата на творението и талант да осъзнаят величието на твореца. Затова летните му пленери са не само школи по изобразително изкуство. Те са средища за духовна пробуда. Или както самият художник казва на учениците си: „ Вие сте магьосници, защото пресъздавате, пресътворявате света”. Една картината не е ерзац на живота, който ни заобикаля. Тя самата е живот. За Бойко от изключително значение е връзката му с децата, доверието помежду им. По време на пленерите той също рисува. Общото творческо вдъхновение е озарението, което превръща учител и ученици в едно цяло, пулсиращо в светлина и сянка, в линия и багра. И това единение се проявява по един изумителен начин в творбите им. Ще го усети всеки, който се вгледа в картините им – по детски възторжени, безхитростни и непорочни, и в същото време проникновени, вещи и зрели. Най-точната оценка за изложбата се съдържа в думите на един от младите художници: „У дома не ми вярват, че съм го рисувал аз.” А това безспорно е заявка за големи творчески успехи на талантливите самоковски зографчета. Имената на дванадесетте магьосници на Бойко Павлов са – Радина Огнянова, Ангелина Велева, Христо Деянов, Даяна Илиева, Теодора Георгиева, Мартин Танкишев, Кристина Георгиева, Ивайло Георгиев, Габриела Драганова, Михаела Миланчева, Кристина Николчова, Виктория Чипова.

Те канят всички почитатели на изобразителното изкуство да видят изложбата им „Палитра от слънчеви лъчи” в Сарафската къща.