СамокоВест

Красив ум – Анна-Мария Лазарова – сребърен медалист от Национална студентска олимпиада по математика 2017

Споделете ни в

Нова престижна награда за Самоков донесе един от младите последователи на академик Чакалов. Анна-Мария Бойко Лазарова завоюва сребърен медал на Национална студентска олимпиада по математика 2017.

Домакин на изявата бе Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Съревнованията, организирани от Факултета по математика и информатика, се проведоха в три състезателни групи, разделени по специалности. Първата обхваща математическите и компютърни специалности, втората – архитектурата, а в третата са включени студенти от икономическите специалности.  В надпреварата взеха участие над 100 студенти от 14 университета от България и 4 университета от чужбина.

Анна-Мария се представи блестящо в третата състезателна група. Математиката е нейна любов и избор от първите години в училище. Още в началния курс на обучение Анна-Мария печели редица награди в различни математически състезания. В резултат – директорът Кирил Славов ѝ изпраща писмо-покана да се запише в откриващата се през 2009 година в ПГ „Константин Фотинов“ математическа паралелка за ученици от 5-ти клас. Три години по-късно се дипломира с отличие от самоковската Гимназия. Пътят ѝ продължава в Национална природо-математическа гимназия „акад. Любомир Чакалов“. До завършването Анна-Мария е изявен последовател на именития самоковец. Успехите продължават и до днес, когато вече е студентка в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Икономика и финанси“ на английски език.

Един красив ум завоюва поредната си заслужена награда. Защото, както е казал Х. Билингзли: “ Има много изкуства, които украсяват ума на човека. Нито едно от тях не го украсява и разхубавява така, както изкуствата, които се наричат математически“