СамокоВест

Концерт на Вера Янкова-Фолстад и Трунд Фолстад „Мостове към красотата“ на сцената на Читалище-паметник Самоков

Споделете ни в

На 29 март 2024 г. (петък) дуо „Кордоба“ ще изнесе пред самоковска публика концерт на тема „Мостове към красотата“. Начало 19 часа. Вход свободен.

Дуо „Кордоба“ е съвместен музикален проект, състоящ се от Вера Янкова-Фолстад ( пиано, орган) и Трунд  Фолстад (китара), с който са гастролирали на различни сцени в Европейски страни, като Норвегия, Русия, Испания и България.

Концертът на тема „Мостове към красотата“ представлява музикално пътуване през различни епохи и стилове от различни географски ширини. Артистичната цел е да преведе музикалното възприятие през портата на времето, създавайки културен мост, водещ от миналото към настоящето и бъдещето. Звуковото платно е изрисувано от тонове и хармонии, произлизащи от времето на барока, виенския класицизъм, аржентинското танго и испанска музика, вдъхновена от ритмите на фламенкото.

Чрез изпълнението си музикантите се стремят да открият поезията в музиката, където красотата, хармонията и чувствителността се разкриват чрез съвместното звучене на тембрите на китарата и пианото.

Вера Янкова-Фолстад  произлиза от известния самоковски род Янкови, тясно свързан с музиката. Дъщеря е на пианиста и композитор Иван Янков. Музиката е голямата страст и на чичо й – Михаил Янков, момчето с акордеона, както го нарича брат му Иван. Останал в паметта на самоковци с изключителния му принос и почит към творчеството на Васил Стоин.

Иван Янков е роден в гр. Самоков през 1945 година. Завършва Софийската музикална академия през 1968. Работи като пианист и аранжор в оркестъра на Чалашканов и оркестър “София”. Бил е диригент на Естрадния ансамбъл на Българската народна армия до 1975.

Повече от две десетилетия от живота на Иван Янков преминават в Норвегия, където преподава музика в колеж. През тези години той поддържа връзката си с България и осъществява проекти между двете страни под надслов “Bulgaria Calls Norway”, с които популяризира българската музика в северната страна, както и норвежката музика в България. През 1994 Иван Янков завършва “Психология” в Консерваторията в Осло. Член е на Съюза на българските композитори. Автор е на произведения за камерни ансамбли, балетна музика, както и на произведения за биг-бенд и джаз ансамбли. Първият му компактдиск „How Like А Winter“ по сонети на Шекспир, е оригинална интерпретация на Шекспировото творчество с изразните средства на съвременната музика.

В последните години от живота си Иван Янков отново живееше в България, но Норвегия продължи да присъства в битието и композициите му. Компактдискът „Прекъснати мисли” е продължение на вокалния цикъл „15 песни по сонетите на Шекспир”. Записан е у нас с български изпълнители от различни музикални жанрове – камерния ансамбъл „Софийски солисти”, струнен квартет „Хорс”, певиците Диляна Георгиева, Ивелина Цонева и Весела Делчева, контрабасиста Димитър Карамфилов, перкусиониста Стоян Янкулов – Стунджи. Клавирните партии се изпълняват от самия автор.

Албумът е представен мултимедийно в София броени дни преди гостуването му в предаването „На бис – българските музиканти”. Иван беше гражданин не само на две държави – България и Норвегия. Той беше гражданин на света.

Само седмица преди Иван да напусне този свят в зала „Филип Кутев“ на СБК  се състоя Българо-норвежка музикална вечер, за организирането на която Иван имаше специална заслуга. Великолепното изпълнение на талантливия ни пианист заедно с Йосиф Радионов (цигулка) и Зорница Радионова (пиано) както винаги заплени публиката. Специален гост бе норвежкият композитор и китарист Гисле Крогсет.

Наред с безспорния си принос в културния живот на Самоков, чрез множеството си музикални изяви, Иван Янков бе посланик на сътрудничество между България и Норвегия и в други сфери от развитието на града. В резултат на посредничеството му Болницата в Самоков получи щедро дарение от страната на фиордите – една от най-богатите държави в света. Негова е и заслугата за посещението в Самоков на представител на Министерството на образованието на Норвегия, която организира и проведе в столицата Осло изложба с детски рисунки, популяризирайки таланта на малките следовници на Захари Зограф.