СамокоВест

Концерт „Мостове към красотата“ очаква своята публика в Читалище-паметник Самоков. Вход свободен!

Споделете ни в

На 29 март 2024 г. (петък) дуо „Кордоба“ ще изнесе пред самоковска публика концерт на тема „Мостове към красотата“. Начало 19 часа. Вход свободен.

Дуо „Кордоба“ е съвместен музикален проект, състоящ се от Вера Янкова-Фолстад ( пиано, орган) и Трунд  Фолстад (китара), с който са гастролирали на различни сцени в Европейски страни, като Норвегия, Русия, Испания и България.

Вера Янкова Фолстад произлиза от известния самоковски род Янкови, тясно свързан с музиката. Дъщеря е на пианиста и композитор Иван Янков. Музиката е голямата страст и на чичо й – Михаил Янков, момчето с акордеона, както го нарича брат му Иван. Останал в паметта на самоковци с изключителния му принос и почит към творчеството на Васил Стоин.

Концертът на тема „Мостове към красотата“ представлява музикално пътуване през различни епохи и стилове от различни географски ширини. Артистичната цел е да преведе музикалното възприятие през портата на времето, създавайки културен мост, водещ от миналото към настоящето и бъдещето. Звуковото платно е изрисувано от тонове и хармонии, произлизащи от времето на барока, виенския класицизъм, аржентинското танго и испанска музика, вдъхновена от ритмите на фламенкото.

Чрез изпълнението си музикантите се стремят да открият поезията в музиката, където красотата, хармонията и чувствителността се разкриват чрез съвместното звучене на тембрите на китарата и пианото.