СамокоВест

Ковачки и Доган отново на държавна хранилка. Плащат „студен резерв“ на ТЕЦ-овете им за сметка на хазната

От началото на февруари държавата отново е започнала да плаща на избрани ТЕЦ-ове за „студен резерв“ – да поддържат в готовност мощности, които при нужда да се включат в енергийната система. Сред получателите на пари са както държавните ТЕЦ „Марица-изток 2“ и НЕК, така и притежаваната от почетния председател на ДПС Ахмед Доган ТЕЦ „Варна“ и свързваната с Христо Ковачки ТЕЦ „Бобов дол“, разкри „Капитал“.  Те са се класирали след търгове, проведени от  държавното предприятие ЕСО (Електроенергиен системен оператор).

В търга за резерв за първично регулиране на честотите, проведен на 25 януари, са класирани четири различни оферти, подадени в различни часове. Единият от кандидатите не е класиран, защото е подал по-висока цена за мегават час в сравнение с останалите трима кандидати. От този търг трите класирани фирми ще получат между 64 и 167 хил. лв.

Ден по-късно са проведени още два търга – за резерв за автоматично и за ръчно вторично регулиране на честотата и обменните мощности. В първия са класирани всички участници – както държавните компании, така и тези на Ковачки и Доган. От него фирмите ще получат гарантирани плащания между 67 хил. и 504 хил. лв., пише „Капитал“. Във втория е обявен един победител, който ще получи над 670 хил. лв.