СамокоВест

Разследване на Генка Шикерова сочи, че 75% от разрешените сечи в земеделски земи в община Самоков са сеч на истински гори

Споделете ни в

Снимката е илюстративна

Разследване на Генка Шикерова, публикувано в www.svobodnaevropa.bg, алармира за поголовното изсичане на гори в негорски територии. В разследването се сочи, че една десета от горите на Българя са в опасност. Публикуваме извадки от разследването за сечта на територията на община Самоков.

Отнася се за т.нар. почистване на земеделски земи, което става с разрешение от кмета.  За изсичането е необходима бележка от кмета, който по закон има право да разрешава сеч на до пет отделни дървета в земеделски земи „при наличие на уважителни причини“, а при повече от пет дървета разрешението се издава от началника на управление „Земеделие“ към общината „при наличие на крайно уважителни причини“. За последните две години община Самоков е предоставила близо 40 разрешения за почистване на земеделски земи с обща площ от над 200 дка., сочи разследващият журналист Генка Шикерова. Публикуваните сателитни изображения от GoogleEarth показват по безспорен начин размерът на поголовното изсичане.

Сателитното изображение от 2014 г. в GoogleEarth показва, че 16 земеделски имота в близост до с. Марица включват освен обработваемата площ, също така и плътна гора. Селото се намира между Боровец и Долна Баня. В кадастъра площите са записани само като „ниви“. Според горскостопанските планове в тези парцели има запаси от близо 1000 кубични метра 25-годишен бял бор. Районът започва видимо да се променя през 2017 г., когато горите-ниви с бял бор започват да изчезват изцяло. Разрешителни за сеч в района са давани и през 2019 г.

Следващото изображение е за имот от 30 дка, който според кадастъра е нива, собственост на община Самоков. Според горскостопанските планове на тази територия има гори от 15-годишен бял бор. Анализът на изображенията показва, че през 2020 г. от имота са изсечени над 30 кубични метра 15-годишен бял бор, инвентаризиран през 2014 г., но останал в кадастъра като нива.

Следващият имот също е почистен от „единично стоящи“ дървета. От GoogleEarth се вижда, че изобщо не става дума за единично стоящи дървета, а за гора. Само за 3 години, от 2017 до 2020, гората видимо е оредяла.

Показателен е  примерът с 55-годишна смърчова гора в Боровец. Имотът е от 2,2 дка и според кадастъра е нива. Снимките от 2017 г. ясно показват, че това изобщо не е било нива. След разрешението за почистване на 13 броя дървета, издадено от кмета на община Самоков, цялата 55-годишна смърчова гора е изсечена до голо, както се вижда на снимката от 2019 г. Според горскостопанските планове са изнесени близо 100 кубични метра дървесина, което означава поне десет камиона.

В разследването си Генка Шикерова сочи, че на 7 януари, на основание на Закона за достъп до обществена информация, са поискали и от община Самоков копия на разрешителните за почистване на земеделски земи (с площ от над 1 дка) от дървета за период от две години, от януари 2019 до декември 2020 г. Кметът на Самоков е изпратил поисканата информация.

Всички получени документи са предоставени на експерта Александър Дунчев. Според него 75 на сто от разрешените сечи в община Самоков са сеч на истински гори. „Което е грубо нарушение на Закона за горите и обезсмисля усилията за увеличаване площта на горите чрез скъпи залесявания”, казва Дунчев. И изтъква – „Изсичането на голо на една такава гора е забранено, както в горски, така и в земеделски територии, тъй като това е тотална промяна на ландшафта“

Изпратихме на община Самоков информация за примерите, които публикуваме, с въпрос дали биха коментирали нещо. Не получихме отговори. В последните няколко мандата Самоков се управлява от Владимир Георгиев от БСП, се посочва в разследването на Генка Шикерова.