СамокоВест

Кметът плаши с полиция гражданка, че си търси правата

Споделете ни в

Кметът на общината Владимир Георгиев е подал жалба в районното управление на полицията срещу Тинка Петрова от село Горни Окол за отправена му заплаха. Същият сигнал е внесъл и кметският наместник на Горни Окол Иван Фусков. В отговор Тинка е привикана в полицията от отговарящия за населеното място служител Любен Спасов. За всеки, който познава Тинка Петрова е повече от ясно колко несъстоятелни са кметските опасения и страхове. Тя е дребничка, слабичка женица и трудно би застрашила двама яки мъжаги, каквито са баш кметовете – общинският Владимир Георгиев и селският Иван Фусков. В действителност целият натиск срещу Тинка е в резултат на упорството, с което тя си търси правата. В изпълнение нормите на Закона за възстановяване собствеността на земеделските земи, Общинската поземлена комисия със свое решение е възстановила правото на собственост на дядото на Тинка Петрова, чийто наследник е и тя. Имотите се намират в землището на село Горни Окол. По време на управлението на Ангел Николов обаче същите са актувани като общинска собственост с актове за общинска собственост от 2010 г. Припознали ги като свои, в началото на настоящата година Общински съвет Самоков предостави въпросните имоти заедно с още няколко стоици декара на „Маркан” ООД за изграждане на голф игрище. В защита на имуществените си интереси Тинка е завела дело срещу общината, така че спорът относно имотите на наследодателя й ще се решава в съда.

Но тя не спира до тук. Активно се ангажира да търси и устоява правата на още 261 души правоимащи членове на кооперация „Чакър Войвода”. Тинка Петрова сигнализира за злоупотреби със средства от страна на бившата кметица на селото, в периода 2000-2007 година, Стоянка Бошкова, която продава селския бик на цена от 650 лева, без сумата да е заприходена в активите на кооперацията. Бошкова е продала и панели на Иван Ласкин, бивш кмет на село Доспей, на неизвестна цена. Установено е само, че приемникът на Бошкова, следващият кметски наместник на село Горни Окол Иванка Фускова се е опитала да внесе някакъв ред. Тя е отчела като приход 587 лева остатък от продажбата на панелите. Отчетен е и разход от 160 лева, изплатени на Елена Желева от същото село за две нощувки на двама майстори, ангажирани с ремонта на черквата. Отделен е въпросът при каква категория и при колко звезди една нощувка тогава е струвала 40 лева. След внезапната смърт на Иванка Фускова обаче и тези пари се губят. Изчезва и папката с документи. Междупрочем, въпреки че де факто кооперация „Чакър Войвода” от години не съществува, де юре тя все още е действаща, тъй като не е ликвидирана по надлежния ред. В търсене на истината, през месец март тази година, Тинка Петрова подава жалба срещу неправомерното актуване на наследствените й имоти като общински и срещу злоупотребите в кооперацията пред кмета на общината Владимир Георгиев в приемния му ден. С присъщата й прямота тя му казва: „Кмете, ти беше адвокат на общината по административното дело срещу Ангел Николов за незаконното актуване на земите ни като общинска собственост, които после дадохте на „Маркан” за голф игрище. Сега като те съдим тебе кой ще те защитава – сам или някой друг?”. Види се нещо във въпроса на Тинка е притеснило първия ни администратор, та е подал жалба в полицията за отправена му от нейна страна заплаха.

В резултат жената е привикана да се яви в РУП Самоков. След като обяснила, че не може да пътува до града, тъй като пенсията не й позволява никакви излишни разходи Тинка поискала отговорният за Горни Окол полицай да я разпита на място в петък, когато по график дава дежурство в селото. Независимо, че разговорът не се е състоял в уговорения ден, Любен Спасов се е срещнал с нея, за да изясни обстоятелствата около кметските сигнали. По думите на Тинка, тя му предложила да й сложи белезниците, да я закара в полицията и да я задържат за 24 часа. Казала му, че може да я пратят и в Сливенския затвор, а тъй като тя е общителен и контактен човек и от работа не се страхува все ще се намери какво да работи в затвора, та ще спести някой и друг лев от пенсията. На този етап Тинка много-много не се е стреснала от действията на общинския кмет Владимир Георгиев и на кметския наместник на село Горни Окол Иван Фусков. Нещо повече, тя продължава да пише и внася в общината жалби и да търси и защитава правата на съселяните си. На 22.11.2012 година тя е входирала питане до Общински съвет Самоков относно проблеми с общинските гори на територията на Горни Окол, трудности с осигуряването на дърва за огрев и с водоснабдяването на населението. Предстои ОС да се произнесе по поставените въпроси.

Предвид факта, че медиите се утвърдиха като едни от малкото защитници на гражданските права в България, екипът ни се ангажира да следи по-нататъшното развитие на случая, както по приключването на кметските сигнали в полицията, така и по отношение жалбите и питанията на Тинка Петрова пред Общински съвет и Общинска администрация Самоков.

5 thoughts on “Кметът плаши с полиция гражданка, че си търси правата

  1. Кметът ни преди изборите твърдеше по плакатите, че е самоковец по рождение и по дух. Рождението му го приемаме – ние сме гостоприемни, но ако това което показва като дух е самоковско – сме загубени.

  2. Злоупотребата с власт = комунизъм

  3. И най-малката наченка на гражданска позиция изважда от равновесие слабия раководител

  4. Очевидно нашето кметче не може да се раздели от силовите похвати на партията-майка

  5. „Новата визия на Самоков“-това бе мотото на новото кметче.Не ме кефи тази нова визия.

Comments are closed.