СамокоВест

Кметът Георгиев е в неведение – ще се отремонтира ли улица „Преспа“ преди зимния сезон или пък НЕ!

Споделете ни в

В раздел „Разни“ от работата на Общински съвет-Самоков на септемврийското заседание, общинският съветник д-р Панев попита кмета на общината относно непрекъснатите ВиК аварии по улица „Преспа“ и неслучващия се ремонт на пътното платно и тротоарите. Съветник Панев изтъкна, че и в деня на заседанието е имало теч по улицата, което се е превърнало в ежедневие. Той подчерта огромния проблем със състоянието на пътното платно и практически липсата на тротоари, а по нея се осъществява голяма част от трафика към болницата.  

В отговор кметът Георгиев се съгласи, че това е една от най-важните пътни артерии в общината, че тя е връзката не само с болницата, но и с различни предприятия. Според доста хаотичния отговор на първия ни администратор, той самият непрекъснато получавал жалби, сигнали и питания от граждани по проблема. Според него не само последният, но и предишните течове се дължат на връзките към съществуващата ВиК мрежа към блоковете в квартал „Самоково“, която е доста остаряла. Той заяви, че няма забележки относно качеството на новия водопровод. Напротив обектът е приета от ВиК дружеството. Това поражда най-малкото два въпроса. Присъединяването не е ли част от изграждането на новия водопровод, което би трябвало да отговаря на всички технически изисквания и да работи безаварийно. Като се има предвид, че финансирането му, както и отстраняването на десетките последващи аварии е изцяло за сметка на общинския бюджет, какви претенции би могло да има ВиК дружеството. Народът е казал – „На харизан кон зъбите не се гледат!“.

Относно ремонта на уличното платно и тротоарите кметът Георгиев обясни, че срокът е 31 юли, от която дата договорът е във Фонд „Земеделие“. Той допълни, че фирмата изпълнител неколкократно е сигнализирала за финансови затруднения, като уточни, че процедурата по финансиране е доста бавна. Работи се с много бавни срокове, посочи кмета. Другата възможност е да прекратим договора и да обявим нова обществена поръчка, но тогава със сигурност ще прескочим зимния сезон, каза Георгиев. Най-хубавото, според него било, че ремонтът на водопровода е направен преди ремонта на улицата. Интересно, какво друго мнение би могло да има? Каква друга последователност в дейностите? Може би тази, която от години е практика в община Самоков – да се направи ремонт на улицата и веднага след това всевъзможни фирми и граждани да започнат изкопни работи.

Без каквато и да било обосновка, но изцяло в духа на празника „Вяра, Надежда, Любов и Св. София“, кметът Георгиев завърши с думите – „Надяваме се преди зимния сезон ремонтът да приключи и с улицата, и с тротоарите.“

А ще се оправдаят ли надеждите му, времето ще покаже. Но, имайки предвид състоянието на улицата и факта, че зимата вече чука на вратата, екипът ни изразява обосновано съмнение, че това ще се случи!