СамокоВест

Келепирите на бат‘ Сали или как се язди власт

Споделете ни в

aleksandar metodiev saliСкандалите около народния представител от ДПС Александър Методиев, известен като бат‘ Сали, продължават да бъдат във фокуса на медиите. След незаконното Енерго в циганската махала самоковецът от ромски произход отново е обект на „Разследване” по Нова телевизия. Този път разследващите журналисти поставиха на общественото внимание келепира на бат‘ Сали от извършена заменка на поземлени имоти. През 2007 година Александър Методиев се сдобива с урегулиран общински парцел в центъра на Самоков с площ от 2 296 квадратни метра. Салито става собственик на апетитния имот чрез замяна с ливада от 3290 кв. м. 7-ма категория в землището на село Марица, закупена от него две години по-рано на цена 0,19 лева на квадрат или общо за 625 лева. Заменката е по решение № 2170 от 26.07.2007 г. на Общински съвет Самоков. Съгласно решението, общинарите дават съгласие за замяна на поземлен имот частна общинска собственост, целият в размер на 2 296 квадратни метра при цена от 96 432 лева с поземлен имот ливада 7-ва категория, с площ от 3290 кв. м. в местността „Гастилаг” на село Марица при цена 92 120 лева.” По какви критерии оценителите са решили, че само за 2 години ливада 7-ма категория в землището на село Марица, отдалечено на километри от курортните центрове, е поскъпнала почти 150 пъти (от 0,19 лева/кв.м до 28 лева на метър квадратен) остава неясно. Сделката е финализирана със заповед № 1086 от 27.08.2007 година на бившия кмет Ангел Николов, вече покойник, Бог да се смили над душата му. Съгласно Закона за данък добавена стойност, данъчната основа на имота се определя като към продажната цена се включат дължимите данъци и такси. Така крайната цена на общинския имот, заедно с ДДС възлиза на 116 104 лева. Александър Методиев плаща разликата от 23 984,13 лв., за да влезе във владение на имота. Или Бат‘ Сали става собственик и стопанин на съблазнителния общински имот в центъра на Самоков при цена от 10 лева на квадратен метър.

През това време Александър Методиев е общински съветник от „Евророма”. Има ли този факт отношение към „поскъпването” на Батсалината ливада или не – нека всеки сам да прецени. Според бат‘ Сали в заменката няма нищо нередно. „Като съветник не мога да купувам имоти ли, не мога да живея ли”,възмути се той в сутрешния блок на Нова телевизия. Новоизлюпеният депутат от ДПС е убеден, че срещу него се води кампания, но от нея нищо нямало да излезе.

Българският УикиЛикс, сайтът Биволъ също излезе с подробна публикация по случая. „Освен в качеството си на частно лице, като общински съветник Бат Сали върти имотни сделки с общината и с едноличната си фирма. Пак през 2007 година Александър Христов Методиев ЕТ купува от община Самоков градски имот от 1400 кв.м. за 29098 лв (близо 20 лв./кв.), показва имотния регистър. За сравнение, най-скромните цени за регулирани парцели в Самоков в момента започват от 50 евро/кв., показва справка в сайтовете за недвижими имоти. В с. Марица, което е на 10 км. от Боровец, сега може да се купи къща от 140 кв.м с двор 450 кв.м за същата цена, на която през 2007 г. е оценена ливадата на Бат Сали.

В кадастралния регистър е отбелязано, че в имота придобит от ромския лидер има сграда за обществено хранене на 1 етаж с площ 37 кв./м. Реалността е по-прозаична: сградата за обществено хранене всъщност е изоставена обществена тоалетна, показва Google Street View. Имотът, който е на главен път и на брега на р. Искър има голям инвестиционен потенциал. В непосредствена близост има построена нова луксозна кооперация. Александър Методиев обаче решава да се раздели с него през май т.г. На 29/05/2013 имотът е продаден срещу „скромната“ сума от 36 276 лв. Така Бат Сали урежда и стар дълг към трето лице, запорирало същия този имот през 2011 г.

Потърсен за коментар от Биволъ, депутатът от ДПС не видя нищо нередно във факта, че като общински съветник се е възползвал от толкова изгодна заменка. „Не съм експерт по този казус. Просто си има експерти, които оценяват тези имоти“ – оправда се Методиев. „Беше проведено обществено обсъждане. Има протокол от това обсъждане… всичко е законно“ – категоричен беше той. Бат Сали потвърди, че е продал имота, който според него не бил атрактивен, защото бил „в циганската махала“. Методиев разви и виждането си за ролята на общинските съветници, от които според него нищо не зависи и няма как той да е повлиял на решението за заменката. „Един общински съветник какъв фактор е?“ – попита той?  „Ние сме едни общественици, които се занимават с обществените дела на една община, какъв фактор?“ На напомнянето, че по това време той е лидер на Евророма, партия със съществена електорална база в града, Методиев се отрече от бившата си партия: „Значи Евророма е затворена страница за мен. Не искам да се споменава за тази партия… Защото тя нищо не е направила за циганския етнос. Декларира, че върши някакви неща за циганската нация в Република България, а точно обратното… дивиденти на гърба на бедните циганчета“ – разви мисълта си бившият ромски лидер.

Въпреки, че Методиев нито е фактор, нито експерт по оценка на имоти, той участва в комисия за определяне на цените на общинските имотите в курорта Боровец. Това показва Решение N 1490 на Общински съвет Самоков от 2006 г. От общината не откликнаха на настойчовото запитване да изпратят експертизата, според която всеки квадратен метър от ливадата, купен от Бат Сали за 19 ст., само за две години е поскъпнал до 28 лв.

Друг интересен факт е, че Методиев е записал същия този имот в декларацията си по ЗПУКИ като народен представител. Тя е подадена след встъпването му в длъжност на 18.07.2013, два месеца след продажбата на терена. В декларацията този имот фигурира с цена на придобиване 116 104 лв., а не 23 984 лв., колкото е платено реално за него. Това отбелязване в декларацията на практика „избелва“ произхода на една солидна сума от 92 120 лв – разликата между декларираната цена и заплатените от Бат Сали 23 984 лв.”, пише Биволъ.

Според вестник „Вяра” пък самоковски ресторантьори и хотелиери роптаят защото хора на депутата Александър Методиев пристрояват еротичен клуб към „Орловите скали“ в Боровец без строителни книжа. Изданието още твърди, че по 8 бона си делкат на сезон след устна договорка Бат` Сали, съветникът му Чавдар Здравков и Венцислав Спаиски за уредения „плацдарм“ на варненска фирма в Боровец. Култовото заведение, което до 2010 г. беше база на застреляния футболен бос Юри Галев, е разширено в задната си част без утвърдени разрешения и строителни книжа от община Самоков. По непотвърдена информация сегашните сайбии на заведението от варненската „Алдо маркет“ ЕООД гласят ресторанта да бъде разделен на две: едната част на хранителен магазин, а задната част, където е пристройката, ще бъде еротичен клуб. Срещу незаконното строителство ръмжат от всички страни на Боровец, но никой не смее открито да изрази недоволството си.

Сделките разкриват изключителния талант на Бат` Сали да измъква келепир от всичките си „обществени дела”. Според Уикиречник келепир значи:

– Да получиш или придобиеш някаква облага без да вложиш средства, без труд и усилия.

– Печалба придобита по нечестен начин или чрез някаква измама, като е ощетен друг.

На жаргон – Да придобиеш нещо на аванта.

За Александър Методиев всички значения са еднакво валидни. И дали защото циганите се раждат на кон, Бат`Сали ни направи показно как се язди власт.

4 thoughts on “Келепирите на бат‘ Сали или как се язди власт

  1. Гледах интервю на самоковския кмет във връзка с имотната далаверата на бат’Сали. Градоначалникът, разчитайки на неинформираността на журналиста, заблуждаваше зрителите и както обикновено бягаше от отговорност, изтъквайки, че това е решение на бившия общинския съвет и той не би могъл да направи нищо. Да, да ама не, защото същият този Владимир Георгиев тогава беше общински съветник и с гласа си предаваше интереса на самоковци.

  2. Много сте прав! Сигурно половината сегашни съветници са подписали заменката през 2007г. В коментара си по този повод преди време не се досетих за третият ми въпрос който е не по-маловажен от другите два, а именно – защо е този „реверанс“ към бат Сали? Но това е по ясно и от „бял ден“ – разчита се на електората от махалата, нещо което още преди първият мандат, бившият кмет отрече – цитирам – „със сигурност няма да разчитам на циганските гласове“. Не е ли това обвързване чиста проба „мафия“, зависимост на една власт от такива типове?

  3. Очаквайте списък на общинските съветници предали интересите на Община Самоков с подписа си за заменката на Александър Методиев – Сали през 2007 година!

  4. „Сали е завършил висше образование –
    Национална спортна академия, и е
    треньор и учител по физкултура. “

    Раз , два , три …

    Спорта победи … Отгоре, додолу
    по вертикала във цялата държава .
    Вечната слава сменихме със спортна такава.
    Вместо мавзолеи, имаме си спортна зала.
    Там елита ни ще спортува, бицепси за респект..
    и колани за мъже като Сали … мани ..мани.
    Може ли да разбереш хилавите европейци
    какви ги дрънкат,
    какви са дребний и нищожний пред наший елит.
    Говорели на дипломатически език,
    а как народа да ги разбере на две ракий и мезе.
    Тука ще станем всички като Крали Марка,
    и ще произвеждаме боздугани и бухалки.

Comments are closed.