СамокоВест

Исторически музей-Самоков представя Изложба графика и книгата „Танцуващият по въже Homo Ludens“ от Онник Каранфилян

Споделете ни в

Днес ( 20.02.2024) от 17,30 часа в Исторически музей-Самоков ще бъде открита Изложба графика и ще бъде представена книгата „Танцуващият по въже Homo Ludens“ от Онник Каранфилян

Онник Каранфилян е български художник в областта на графиката, живописта и рисунката. Той е носител на редица престижни международни награди в чужбина, с които прославя България по света. Създател на първото двуезично списание за екслибрис у нас и на биеналето на екслибриса в Националната библиотека, събрало колекция екслибриси от цял свят на най-уважаваните автори в този жанр. Екслибрисът е миниатюрна графика, която представлява гравиран или печатен знак, който идентифицира собственика на дадена книга.

Книгата е издадена по повод шейсетгодишнината на художника. Текстовете в нея са дело на Аксиния Джурова, Любен Дилов-син и Георги Каприев, като някои от тях са под формата на интервю с Онник Каранфилян. Въведението е написано от самия  Онник Каранфилян, който още в началото на книгата се обръща към читателя и зрителя, разказвайки накратко своя живот, неразделно свързан с изкуството. В края на изданието са поместени извадки от присъствието му в социалната мрежа Фейсбук, както и негови авторски мисли, записвани през годините.

Книгата съдържа около 1100 пълноцветни репродукции, разделени по периоди от 1977 до 2022 година. Изданието е допълнено от множество архивни снимки, които допринасят за по-пълното представяне на художника, показвайки чрез коментари под самите фотографии донякъде генезиса в неговото творчество, развитието му и средата, в която е отраснал. Номинирана е на Годишните литературни награди „Златен лъв“ 2023.