СамокоВест

Инж. Петър Георгиев: Реките от Боровец са толкова замърсени, че кучето на мой колега не пие вода от тях

Споделете ни в

ВиК „Чамкория“ ЕООД представи отчета си за 2022 година на редовното заседание на Общински съвет-Самоков за месец април. По предложение на Постоянната комисия по бюджет и финанси общинарите приеха отчета и освободиха от отговорност управителя на дружеството.

По време на разискванията, общинският съветник Цветан Сичанов заяви, че много хора не са убедени в ефективността на работата на пречиствателната станция към дружеството. Река Бистрица е огледалото за работата на тази пречиствателна станция и не зная колко е успешна цялата тази дейност, допълни Сичанов и попита – Има ли изгледи замърсяването, разливите да се овладеят. Той се поинтересува за какво са  изразходвани отчетените 40 000 лв. за външни услуги.

Управителят на дружеството уточни, че средствата са изразходвани за поддържане на канализационната система на Боровец и обясни, че тази сума е крайно недостатъчна за подобряване работата на пречиствателната станция, но през миналата година са предприети действия за по-доброто пречистване на водите и се ангажира, че чистотата на водата в реката видимо ще се подобри.

В подкрепа на казаното от съветник Сичанов инж. Петър Георгиев посочи, че не си спомня през годините на заседание на Общинския съвет да е коментирано качеството на работа на Пречиствателната станция в Боровец.

Инж. Георгиев  коментира състоянието на идващите от Боровец реки Бистрица и Луковица с думите: „Кучето на мой колега не иска да пие вода от тях.“ Той безусловно се съгласи с позицията на управителя, че 40 000 лв. са крайно недостатъчни и посочи, че за незначителни дейности от страна на Общината се правят многократно по-високи разходи, а съсипваме реките.

„Искърът вече е съсипан!“, отсече той.

(бел. ред. Водите на Бистрица и на Луковица ,която е приток на Бистрица, в крайна сметка се вливат в река Искър)

В отговор кметът Георгиев изтъкна, че приходите на ВиК „Чамкория“ са крайно недостатъчни, тъй като Дружеството се финансира само от таксите, които хотелите заплащат за пречистване на отпадните им води. В същото време, приходите от водоснабдяване, които са основните постъпления за извършване на ВиК услугите, се прибират изцяло от Държавното ВиК София област. Кметът заяви, че Общината прави не малко по отношение на ВиК дейностите за разлика от държавата, която, според него, не дава възможност за финансиране на общините с европейски средства по проекти във ВиК системите.

Инж. Петър Георгиев го репликира с думите: “Аз си спомням каква беше борбата Самоков да премине към централизираното огромно ВиК дружество с огромни милиарди и попита  прави ли нещо община Самоков и ВиК „Чамкория“ ЕООД да премине към него, след като не можем да го стопанисваме. Това е може би основния въпрос, категоричен бе съветник Георгиев.

В тази връзка припомняме активната роля на кмета Владимир Георгиев Самоков да остане вързан за ВиК-София вовеки веков. Именно той бе непреклонният лобист за включването на Общината към Асоциацията по ВиК в Софийска област, за което си спомня и съветник Петър Георгиев. Основният мотив на кмета тогава беше, че само така община Самоков може да разчита на значителни инвестиции, които да доведат до цялостно обновяване и модернизация на ВиК системата. Времето обаче напълно опроверга твърденията му. Докато цените на водата в самоковска община растат и всички го усещаме по джоба си, ВиК София област не прави никакви инвестиции за обновяване и модернизация на ВиК системата, за което свидетелстват многобройните аварии, да не кажем ежедневните. Ако се правят някакви инвестиции, те изцяло се финансират от общинската хазна за сметка на нашите данъци. Екипът ни многократно е изразявал позиция, че това е пар екселанс нарушение на финансовата дисциплина – с публични средства да се дотира търговско дружество. Но това са реалностите!  

Кметът Владимир Георгиев бе и последният прът в колелото за учредяване на самостоятелно общинско ВиК дружество – идея, за която близо две десетилетия отдадено работиха група самоковци, посветили се на добруването на съгражданите си.  

Вдъхновител и двигател на създадения Граждански инициативен комитет по въпросите на ВиК услугите в Община Самоков бе инж. Михаил Янков. Той остави незаличима следа не само в културната памет на Самоков, като ръководител на музикално-певчески състави и радетел за опазване и популяризиране делото на Васил Стоин. (За съжаление, след като напусна този свят, в град Самоков все още не се е явил приемник и продължител на неговото дело.) Със същото човеколюбие и обществена ангажираност инж. Михаил Янков отдаде себе си за каузата дейностите по ВиК в община Самоков изцяло да се поемат от Общинско дружество. Предвид природните дадености, водата до населените места от общината стига по гравитачен път. Това многократно намалява разходите за водоснабдяване и би дало възможност при много по-ниски цени на водата да се правят много повече инвестиции във ВиК системата. Тази възможност обаче окончателно бе изгубена, а вече и по закон е недопустима.

Какви са били истинските мотиви на кмета Владимир Георгиев да осуети учредяването на Общинско ВиК дружество и да обвърже Общината вовеки веков с държавното ВиК – можем само да гадаем! Затова, както обикновено, оставяме отговора на този въпрос на читателите ни.