СамокоВест

Изключително начало на новия сезон на Софийска филхармония с участието на детето-чудо Ивайло Василев

Споделете ни в


Титанът Саша Гьотцел и детето-чудо Ивайло Василев

Изключително начало на новия сезон на Софийска филхармония постави концертът в зала „България“ с вече главния гост – диригент маестро Саша Гьотцел и солист – 11 годишният Ивайло Василев. Забележителната програма Концерт за пиано № 9 от Моцарт в ми бемол мажор „Jeunehomme“, създаден от гениалния музикант 1777 година, когато той е на 21 години и Първа симфония с подзаглавие „Титанът“ от Густав Малер – творбата, която поставя началото на нов етап в развитието на симфоничната музика.

Смело и красиво Софийската филхармония подаде ръка на детето чудо, който на тази крехка възраст има вече сериозна биография с призови места на авторитетни конкурси за пианисти. Неговият дебют със Софийска филхармония под ръководството на Саша Гьотцел даде тон на красивите преживявания, които ни очакват през новия сезон. По време на концерта на Моцарт се усети и от публиката специалната връзка, създадена по време на репетициите с диригента. Изпълнението на Първа симфония на Малер беше изключително. Маестро Гьотцел не само дирижираше вдъхновено, но сякаш рисуваше музиката на един от най-любимите си композитори. На пулта той предаде по прекрасен начин любовта си към тази музика на оркестъра, който беше концентриран, потопен в света на знаменитата творба. Целият концерт беше истински празник за музикантите на сцената и за публиката.

Разговаряхме със Саша Гьотцел преди концерта, минути след генералната репетиция. Заварихме го в диригентската стая заедно с директора на Софийска филхармония маестро Найден Тодоров, по чиято покана австрийският диригент поема предизвикателството да бъде главен гост – диригент на филхармониците. Усмивката по лицата им издаде общата им радост от концерта, който предстои и от бъдещата им съвместна работа начело на първия ни оркестър. Попитах Саша Гьотцел за впечатленията му за 11 годишния му солист, който прави и своя дебют със Софийска филхармония.

„Преди всичко за нас диригентите е прекрасно да работим с млади талантливи музиканти. Ивайло е изключително талантлив, много концентриран и сега е важно отвъд ученето да създаде своя вид професионализъм на артист. Той има зад гърба си вече работа с прекрасни преподаватели. Има много талантливи деца и млади хора в света. Той е много талантлив, но сега е само в началото на неговото пътуване към голямата музика и изкуство. За диригента е много важно да даде тласък на такъв талант да се чувства добре на сцената, но от друга страна и да му създаде рефлекс да разбере какво ще търси в голямата музика като музикант. Ние работихме и самостоятелно върху детайли от концерта на Моцарт и как да ги интерпретира и какво иска да предаде на публиката, когато свири. Трябва да има директен контакт в това как той изпълнява музиката. За всеки музикант е важно не просто да изсвирва нотите, а как. Мисля, че младите музиканти твърде рано разбират какво значи начина на изпълнение като техен опит – креативен и още повече да се чувстват щастливи, когато музицират и още повече тези, които го слушат да са щастливи. За мен това е много важно да накарам младите музиканти да разберат това, когато откриват музиката на света, независимо дали са пианисти, цигулари, диригенти и всички други инструменталисти. Тяхната техника може да е висока, но въпросът е как я използват. Това е голямо предизвикателство пред всеки млад музикант и е много важно за тяхното развитие. Важното е да им създадем този рефлекс и да им дадем шанс да правят музика и да разберат, че музиката живее от вариациите, живее в контраста. Може да има и конфликт – пианистът има един пулс, оркестърът може да има друг пулс. Това не е толкова лошо, трябва да се хване, за да може музиката да диша със своя пулс, със своята диалектика. Това е много добре и се надявам, че тази вечер на концерта ще бъде музиката на Ивайло. За мен като диригент е най-важното да давам вдъхновение и енергия на младия музикант, за да продължи той да расте“.

Споделяме с маестрото, че историята не само у нас познава случаи, когато много талантливи деца не само в музиката по различни причини, често родителски амбиция, не са успявали да продължат напред в изкуството и дори са стигали до личен срив. Според него винаги е много важен какъв е изборът. „Както сега Ивайло Василев избра да свири Моцарт. Всички знаят, че той е гений. Той не е лесен за изпълнение от всеки. Това е и някаква съдба за младите музиканти да интерпретират и да разберат този гений. На тяхната възраст те имат огромен талант и ако, разбира се, са имали шанса да имат добри преподаватели. Според мен учителите имат най-голямата отговорност, защото детето се радва на музиката, интересува се, но да израства талантът е голямата отговорност на преподавателите, а и на родителите, разбира се. За историята и развитието на всеки талант мога да дам само един отговор – няма отговор, всеки върви по своя път…“, лаконичен е Саша Гьотцел, написа Зелма Алмалех във Фейсбук страницата на Софийска филхармония.

На 11 години детето-чудо Ивайло Василев, наричан Малкият Моцарт вече има грандиозна кариера. Притежава завидна колекция от над 20 награди от престижни международни конкурси в Москва, Атина Мюнхен, София, Брюксел, Мадрид, Астана (Казахстан), , Усти над Лабем (Чехия) и др. В биографията му присъства и професионален студиен CD запис с оркестъра на Маринский театър.

Ивайло Василев е със самоковски корени. Майка му Ралица е от Говедарци , където минава детството ѝ. Всяко лято и самият Ивайло гостува в красивото планинско село, в подножието на  величествената Рила планина. Неговата баба –  Ваня Божкова е бивш педагог по математика. Тя до ден днешен помага на ученици да завършат успешно своето образование. Родителите на талантливия пианист не са музиканти, но го подкрепят по пътя на успеха.

Първите стъпки на Ивайло с пианото са на 5-годишна възраст при Зорница Галева. От 2014 г. изучава пиано в НМУ „Л. Пипков“ – София в класа на Емилия Канева. От лятото на 2019 г. продължава обучението си с проф. д-р Борислава Танева. През учебните 2017/2018 и 2018/2019 г. Ивайло работи с Людмил Ангелов в НБУ, а през учебната 2018/2019 има уроци и с Василий Илисавский, както и с белгийския пианист Филип Раскин.

Участвал е в майсторски класове и с пианистите Лилия Бояджиева, Аглика Генова и Любен Димитров, Атанас Куртев, Катя Попова-Зидрон (Полша), Дмитрий Башкиров (Русия/Испания) Винченцо Балзани (Италия), Юрий Богданов (Русия), Наталия Деева (Русия), Анна Манасарова (Русия), Мамико Суда (Япония), Мишел Бурдонкъл (Франция), Анна Гурари (Германия), Джоузеф Параторе (Италия/САЩ).