СамокоВест

Започна кампанията за предсрочния избор на народни представители

Споделете ни в

От днес започва предизборната кампания за предсрочния вот на 12 май. В битката за следващия парламент със свои кандидати ще участват общо 45 партии и коалиции. Около 7200 са кандидатите за депутати, които ще се борят за 240 места в парламента. А броят на хората, включени в избирателните списъци за предстоящите избори е 6 956 890.  Кампанията ще продължи точно 30 календарни дни и ще приключи в 00:00 часа на 10 май.

Преди да се разпуснат, депутатите от 41-то Народно събрание решиха изборният ден да бъде изместен с един час по-късно, отколкото беше досега – тоест да започва в 7 сутринта и да завършва в 8 вечерта. Новото в бюлетината е, че квадратчетата с числата, в които се отбелязва вотът, са в средата. В първата колона са имената на партиите, коалициите и инициативните комитети, следват номерата, изтеглени по жребий, а в третата колона са първите трима от съответната листа. Гласува се само със знак хикс със син химикал. На гърба, там където в огледален аспект са разположени квадратчетата за партиите и коалициите, е разположена една тъмна линия, за да не може да прозира знакът, с който гласоподавателят ще изрази своето предпочитание. Друга промяна в закона задължава копия от секционните протоколи с подписи и печати на членовете на комисиите да бъдат дадени на кандидатите, наблюдателите и застъпниците, което ще отнеме допълнително време.

По-голямата част от партиите вече представиха водачите си на листи в 31-те избирателни района на страната. Общият допустим законов размер на средствата, които могат да използват партиите и коалициите по време на предизборната кампания, е 4 милиона лева. Инициативните комитети могат да похарчат не повече от 200 000 лева. Даренията на физически лица към партиите и кандидатите за депутати не трябва да надхвърлят 10 000 лева.