СамокоВест

Зам. министърът на младежта и спорта проф. Дашева и президентът на Европейската баскетболна централа посетиха комплекс „Самелион“ в Самоков

Споделете ни в

Заместник-министърът на младежта и спорта проф. Даниела Дашева разгледа новостроящия се комплекс „СамЕлион“ в Самоков заедно с президента на Европейската баскетболна централа ФИБА Европа Хорхе Гарбахоса.

В срещата взеха участие изпълнителният директор на компанията и президент на баскетболен клуб Рилски спортист инж. Петър Георгиев, изпълнителният директор на Българската федерация баскетбол Филип Виденов, президентът на централата Георги Глушков, новоизбраният кмет на община Самоков Ангел Джоргов и други участници, имащи отношение към баскетбола.

Срещата бе по покана на инж. Петър Георгиев. По време на обиколката инж. Георгиев

посочи пред гостите, че комплексът ще има няколко спортни зали, като едната от тях ще бъде за около 3 000 души, а при концерти ще могат да се събират и 5 000 зрители. Той коментира, че в комплекса ще могат да бъдат настанявани спортисти за различни лагери. „СамЕлион“ ще предложи и възстановителен център със съвременна апаратура за възстановяване при контузии на спортистите, допълни Георгиев. По думите му новият комплекс ще се нуждае от около 250 души персонал.

Заместник-министърът на спорта проф. Даниела Дашева посочи пред участниците в дискусията, че Самоков има нужда от такива инвестиции и спортни комплекси, за да има къде да тренират децата. Тя добави, че този комплекс ще отвори врати и за други спортове, които могат да бъдат в зала и като пример посочи плуването.

На въпрос от журналисти дали този комплекс ще спомогне за подготовка на спортисти от федерациите и домакинство на международни и републикански състезания, министърът каза, че той е добра възможност и за това. По думите ѝ Министерството на спорта ще подкрепи Федерацията по баскетбол, ако реши да кандидатства за провеждането на първенство.

„Бях предупреден, че ме очаква изненада при посещението ми в Самоков, но наистина не очаквах чак такава изненада“, заяви президентът на ФИБА Европа Хорхе Гарбахоса, след обиколката на комплекс „СамЕлион“. Гарбахоса добави, че е много впечатлен от условията, които ще бъдат предоставени и че няма търпение комплексът да отвори.

Президентът на ФИБА Европа изрази становище, че още през следващата година комплексът ще домакинства международно състезание.

Кметът на община Самоков Ангел Джоргов изтъкна, че  важността на тази инвестиция ще се види във времето, когато, благодарение на нея, Самоков ще домакинства международни състезания. Той подчерта, че ще помага и съдейства на инвеститори, защото благодарение на тях община Самоков ще се развива.

В края на срещата Хорхе Гарбахоса получи от инж. Петър Георгиев плакет и фланелка на баскетболния Рилски спортист.