СамокоВест

Жители на Пасарел и Кокаляне питат кой е самоковският нинджа – правил опасни дрифтове по пътя София-Самоков

Споделете ни в

Проблем с водач от Самоков, който прави дрифтове по опасен участък на пътя София- Самоков, бе тема в рубриката „Пълен абсурд“ с Румен Бахов тази сутрин по „Здравей, България“ на NOVA.

Жители на двете села настояват за поставяне на разделителни колчета на опасен участък от пътя София-Самоков.  Спешно да бъдат монтирани колчета, които да пречат на опасни изпреварвания по пътя – за това настояват членовете на инициативен комитет от Пасарел и Кокаляне. Конкретно визират така наречения  „Дяволски мост“, от където бе излъчен репортажа. Заплашват, че ще набият колове за домати, ако не бъдат чути.

Още в самото начало на излъчването репортерът коментира случващият се в момента трафик с думите: „Всички тук карат като нинджи“, докато камерата отразяваше рисковите изпреварвания, които водачите предприемаха, независимо от опасния завой, в който навлизат.

Жена от инициативния комитет посочи конкретно, че водач от Самоков, който се изживява като Шумахер, прави дрифтове,  като в същото време показва неприлични жестове към останалите участници в движението. „Опитва се да изпреварва една огромна колона, засича колите, минава точно като Шумахер. Във фейса непрекъснато имаше номер на автомобила, който изпреварва. Преди няколко дни, изпреварва моя позната, минава и показва неприличен жест. С тези изпреварвания застрашава не само неговия живот, но и живота на всички останали“, конкретизира жената.

На въпрос на репортера – тук в района всички ли знаят за самоковската нинджа, друг от присъстващите посочи, че шофирайки по посока от Пасарел към София е правил дрифтове по пътя и е ударил микробус. Той уточни, че млад мъж, шофирал непосредствено след любителя на опасни скорости, дрифтове и неприлични жестове е коментирал, че ако е ударил лека кола, хората биха останали направо на място. Това е всеки божи ден, всяка сутрин ние пътуваме по този път, карат по 5-6 човека в колите, карат бързо, допълни участникът в недоволството.

От инициативния комитет настояват да се вземат всички необходими мерки за обезопасяване на пътя, било с разделителни колчета, с камери, с редовно контролиране от страна на пътна полиция. Те акцентираха върху състоянието на пътя, липсата на адекватна поддръжка, на мантинели, на почистване. Протестиращите изтъкнаха, че такива колчета вече успешно предотвратяват изпреварвания по 16-километров участък в Креснеското дефиле, а отскоро и в прохода Хаинбоаз.

От АПИ обаче казват, че колчета там не могат да бъдат поставени заради почистването на снега през зимата. Присъстващите изразиха несъгласието си с този аргумент на Пътната агенция, питайки нима по пътищата, където са поставени разделителни колчета, на се прави зимно почистване.

В заключение Румен Бахов пожела отново да се върнат към проблема със самоковската нинджа и попита дали българската полиция би могла да установи кой  всъщност е той. В отговор жената от инициативния комитет посочи, че имат записан номера на автомобила, че е бил разпространен и във фейсбук от друга участничка в движението, която през социалната мрежа е отправила апел: Ако искаш себе си да убиваш, не убивай другите хора.   

Румен Бахов завърши оптимистично с надеждата, че полицията ще си направи труда да установи кой е самоковската нинджа, а АПИ ще направи необходимото да обезопаси пътя.

Водещият на сутрешния блок Виктор Николаев пък прикани пътуващите по този път, ако са заснели с видеорегистратор нинджата, номера му, жеста – неприличен или не до там приличен, който прави, да им предоставят информация.