СамокоВест

Жители на Бели Искър срещу превозвача „Щерев-Транс” – редовно ги оставя без транспорт

Споделете ни в

beli iskarЖители на Бели Искър ни сигнализираха за десетки нарушения от страна на превозвача „Щерев-Транс”, който, съгласно договор с Община Самоков, осигурява транспорта на селото до града. Най-сериозният проблем са честите закъснения и отсъствия на микробусите, какъвто е и случаят от тази сутрин. За първия курс в 6 часа и 50 минути превоз не е осигурен. По-голямата част от пътуващите работят в Самоков или в други населени места и нередовният превоз ги принуждава да отсъстват от работа. Неудобството е още по-неприятно за тези, които правят връзка с друг транспорт, защото и при неголямо закъснение, фактически пропускат тази възможност. Това им коства дни от редовната отпуска или неплатена такава, и то ако работодателят прояви разбиране. „Микробусите са не само нередовни, но и не се отопляват. Практика е да не се дават билети”, допълват потърпевшите. Те уточняват, че заплащат най- високата цена, едномесечна карта струва 60 лева, а качеството на услугата е изключително лошо.
Допълнително затруднение създава и отпадането на един от сутрешните курсове. Вместо два курса – в 9,40 и в 11,10, вече пътува един микробус в 10,10. Промяната, про форма, е законна. Има решение на Общинския съвет, но интересите на пътуващите са засегнати.
Жителите на Бели Искър са подали жалби до Община Самоков, Министерство на транспорта, Държавна автомобилна инспекция, но резултат – никакъв. Нещо повече – собственикът на фирмата е потърсил обяснение от всеки от жалбоподавателите.
Случаят поражда някои фундаментални въпроси. Питаме общинския кмет Владимир Георгиев:
С договорите за транспортни услуги кметската управа цели да обезпечи основни потребности на гражданите, или да задоволи нечии корпоративни интереси?
Как се определят фирмите превозвачи?
Обвързани ли са договорите с качеството на услугата?
Какви неустойки и санкции се налагат на превозвача при неизпълнение и при лошо изпълнение на поетите задължения?
Как е организиран контрола от страна на Общинска администрация и въобще упражнява ли се такъв?
И за да предотвратим несъстоятелни оправдания от страна на кмета, че обилния снеговалеж е попречил „Щерев-Транс” да изпрати микробус за курса в 6,50 часа уточняваме, че други автомобили свободно са се движили. През това време пътуващите с избрания от местната управа превозвач, повечето от които притежаващи месечни карти на цена 60 лева, са мръзнали и напразно са чакали на спирката.
Така че, г-не кмете, нямате друг ход, освен да си свършите работата и да осигурите на жителите на село Бели Искър редовен и качествен транспорт.