СамокоВест

Екатерина Бончева: Агентите доброволци използваха Държавна сигурност като социален асансьор

Споделете ни в

ekaterina boncheva„Агентите, които доброволно  сътрудничеха, използваха Държавна сигурност като социален асансьор”, това заяви в ефира на Националната телевизия Екатерина Бончева. Тя е член на Комисията за разсекретяване на архива на ДС. В предаването „Денят започва с култура” Екатерина Бончева представи новия 15-и том от сборници с копия на оригинални документи на тайните служби. Той е посветен на културно-историческото разузнаване в периода 1970-1989 година.
“По темата за културно-историческото наследство от този период има много малко издадена литература – както документална, така и художествена, а целият архив на 14-ти отдел на Първо главно управление, който е бил културно-историческо наследство, е запазен и е при нас. В този сборник има 170 копия на оригинални документи, а в електронния вариант, който се намира в сайта на комисията ComDos.bg, които всеки може да прочете, има 222 документа. И това не е всичко”, заяви Бончева.
Структурата „Културно историческо разузнаване” към Държавна сигурност няма аналог в нито една от бившите соц. страни и дори няма аналог в КГБ, каза още тя. Но КГБ е имала отношение към работата на тази структура на ДС. Савченко, един от руските съветници, заедно с вътрешния министър по това време Димитър Стоянов са наблюдавали този отдел. И не само те.  „Става въпрос за чиста кражба на културно-исторически ценности”, категорична е Бончева. „Разбира се в документите не се употребява думата кражба, употребява се проникване или маршрутиране”, уточни тя. Секретните сътрудници към този отдел са учени, журналисти, общественици, които са получавали дискретна, но солидна подкрепа, когато е трябвало да работят по определена тема в чужбина. Знае се по онова време КОЙ можеше да замине да работи в чужбина. Така например маршрутиране означава, че държавата поема всички разходи на секретния сътрудник и на членовете на семейството му, за да замине в даден културен институт и да проникне в него. Ясно е, че всичко, което е било придобито чрез някоя секретна операция, фактически е откраднато, защото няма по какъв друг начин да бъде взето. Екатерина Бончева цитира документи, от които е видно при какви условия са се съхранявали културните и исторически артефакти – крайно неподходящи, създаващи предпоставки за тяхното увреждане и унищожение. Факт, че голяма част от тях са били похабени. По този ред е откраднат и оригиналът на Паисиевата история от Зографския манастир, коментира Бончева, но никой не е видял този оригинал, който в крайна сметка бе открит в касата на Бриго Аспарухов, допълни тя.
В никоя друга държава от източния блок не се поставя под съмнение, че комунистическите режими са престъпни, само у нас някои продължават да твърдят, че сътрудниците на държавна сигурност са работили за интересите на държавата. Документите, които публикува Комисията за разсекретяване на архива на ДС дават възможност да се прочете истинската история на България от онова време, а не тази която е написана в учебниците, подчерта Бончева. Тя постави акцент, че всички, които доброволно са сътрудничили на Държавна сигурност, без хората вербувани в лагерите и затворите под натиск и със заплахи, са се ползвали от редица привилегии. „Те са използвали ДС, като един социален асансьор. Участваш в тайните служби – растеш в кариерата, заминаваш в чужбина. Не участваш, може да си по-добър, оставаш си тука” заяви Екатерина Бончева и оповести, че в най-скоро време предстои да бъде представена темата „Държавна сигурност и вражеските радиостанции”.