СамокоВест

Един самоковец със свои картини в Изложба живопис на галерия „Астри“

Споделете ни в

Танер Мерт, който представи първата си изложба в общинската библиотека през месец юли, е включен в 15-та годишна изложба за живопис ФОРМАТ 30/30. Изложбата се открива днес – 29 ноември, в галерия „Астри“, София, ул. „Цар Самуил“ 34.
Идеята на изложбата е в относително малкото изложбено пространство да бъдат показани картини от съвременни художници от различни поколения, които използват разнообразни стилове и техники. Изложените платна от над 120 автора от цялата страна са във формат 30 х 30 см и дават идея за общите насоки в днешната живопис. Сред участниците в изложбата са много от значимите имена, които определят тенденциите в новото изкуство на живописта в България: професори от Художествената академия, преподаватели в художествени училища, знакови имена в съвременната живопис. Редом с тях са показани и млади новоизграждащи се автори.
Танер Мерт е родом от Балчик, живял е в Истанбул и София, а от 2 години е в Самоков и от тогава рисува, като експериментира с различни техники и стилове. Предпочита да рисува с маслени бои и
художническа шпакла, с което дава живот на изключително пъстри, богати и изпълнени с живот картини. Собственият стил, изящният рисунък, богатият колорит правят творбите му разпознаваеми и запомнящи се. Тенер Мерт се очертава като автор, който обича да експериментира с живописната техника, развивайки уникалния си стил. В тематичното разнообразие на платната все пак любим герой на художника си остава Човекът, който той умело е уловил, пресъздал със замах и в застинало движение, в мигове на щастие или усамотение. И всички те са белязани със завладяваща емоционална дълбочина.

Танер Мерт се е посветил изцяло на живописта. Планира подготовката на нова самостоятелна изложба.