СамокоВест

До 20 май в община Самоков с PCR са изследвани 95 пациенти. 94 проби са отрицателни

Споделете ни в

Председателят на Общинския кризисен щаб д-р Красимира Ковачка представи информация относно ситуацията с коронавируса на територията на Община Самоков.

До 20 май с PCR са изследвани 95 пациенти, които са били съмнителни за Ковид 19. От тях 94 са с отрицателни проби, те са прекарали остра вирусна инфекция. Един пациент е с положителен резултат и незабавно е хоспитализиран в столичната УМБАЛ „Св. Анна“. Очаква се той да бъде изписан в следващите няколко дни. 

113 лица са под карантина на територията на Община Самоков и за спазването ѝ следят служителите на полицията в града.

Състоянието на трите лица, диагностицирани с коронавирус инфекция е добро, подчерта д-р Ковачка. Единият е на амбулаторно лечение в дома си и няма оплаквания. За другите двама се очакват резултатите от новите PCR тестове.

От изследвания персонал на МБАЛ – Самоков пробите показват, че всички са отрицателни. 7 души са показали наличие на антитела, което е сигнал, че са преболедували. За тях вече ви съобщихме, няма нови. За момента всички са здрави. В болницата няма настанен пациент с Ковид 19, заяви д-р Ковачка.

По отношение на облекчените мерки, д-р Ковачка наблегна, че пандемията всъщност не е приключила и е наложително да се спазват строги хигиенни мерки и дистанция между хората, както и добра дезинфекция в заведенията и детските градини. До момента няма разработена ваксина, но се очаква това да се случи до края на годината.

Вече работи Трудово-експертната лекарска комисия в МБАЛ-Самоков, както и отделенията по физиология и рехабилитация. Извършва се планов прием и планови операции.