СамокоВест

Димитър Делчев: Бламирането на явното гласуване във ВСС обрича съдебната система на корупция

Споделете ни в

dimitar delchevДБГ няма да отстъпи от приоритета си за реална реформа в съдебната власт, заяви народният представител. Бламирането на явното гласуване във ВСС обрича съдебната система на
корупция, заяви след Комисията за промени в Конституцията Димитър Делчев, народен представител от „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок и член на комисията.
Ние предложихме явно гласуване във ВСС, което ще доведе до прозрачност при вземането на решенията в органа, управляващ съдебната власт. Това означава, че всеки от членовете на ВСС ще носи отговорност за решенията си, а гражданското общество ще може да упражнява контрол, каза Делчев.
Второто ни предложение, с което искахме да се даде възможност на съдиите от втора или последна инстанция да сезират Конституционния съд за текстове, когато видят ясно потъпкване на правата на гражданите, също беше отхвърлено днес от Комисията, поясни Делчев.
ДБГ няма да отстъпи от приоритета си за реална реформа в съдебната власт и ще се противопоставим на всички опити Конституционната реформа да се използва като параван за прикриване на частни партийни интереси, категоричен бе той.
Предложенията бяха над 50, като голяма част от тях не бяха в обхвата на правилата приети от Комисията. Като юрист не мога да подкрепям предложения извън рамките на закона, каза още Димитър Делчев.
Промените в Констируцията не са тържище, на което всеки да може да изложи стоката си. Те са истинска държавна работа и аз дадох подкрепата си за тези, които ще отворят вратата за реална съдебна реформа, допълни  Делчев.