СамокоВест

Депутатите приеха оставката на кабинета Орешарски с аплодисменти

Споделете ни в

oresharski ostavkaДнес 42-ото Народно събрание гласува оставката на правителството на Пламен Орешарски! Гласуваха 196 депутати, от тях 180 бяха „за“, против „8“ и 8 се въздържаха. Прегледът на гласуването по групи показа, че 8 социалисти не са били съгласни с оставката на кабинета. 7 червени депутати са гласували „въздържал се“ заедно с един народен представител от ДПС. Оставката на правителството беше гласувана и с участието на „златния пръст“ на бойкотьорите от Атака. По-късно, след абдикирането на националистите, щафетата поеха Бойко Борисов и хората му, които осигуряваха кворум за заседанията. Решението беше бурно аплодирано от народните представители на ГЕРБ. До него се стигна след няколко часа дебати.
По Конституция, след падането на правителството държавният глава провежда консултации с парламентарно представените партии. Той трябва отново да връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидат-премиер на първата политическа сила според резултатите от изборите през 2013 г. В случая това е ГЕРБ. От партията имат най-много седем дни или да съставят кабинет, който да предложат за гласуване в парламента, или да върнат мандата.
Ако ГЕРБ се откаже, мандатът се връчва на втората политическа сила, в случая това е БСП. Ако и те се откажат да съставят правителство в рамките на този парламент, държавният глава има право, по свой избор, да даде възможност за последен трети опит. Тогава проучвателен мандат може да получи всяка една от останалите парламентарни групи – ДПС или Атака.
Цялата процедура може да продължи максимум 21 дни в зависимост колко време всяка партия държи в себе си проучвателния мандат. Минимален срок за връщане на мандата обаче не е определен, т.е. процедурата би могла да бъде скъсена по споразумение между партиите и президента.
Ако никоя партия не състави кабинет, държавният глава разпуска Народното събрание. В същия акт насрочва дата за нови избори. Назначава служебно правителство за този интервал от време, което има за основна задача организирането на предсрочни избори. Вотът за ново Народно събрание трябва да бъде проведен не по-късно от два месеца от прекратяване на правомощията на предходното.
Докато служебно правителство бъде назначено, старият кабинет продължава да функционира.