СамокоВест

Демократична България е изключително важен, потенциално незаобиколим фактор

Споделете ни в

Независима прокуратура ще направи невъзможно да възникнат „следващи Доган и Пеевски

“Главното общо предприятие на Пеевски и Борисов се нарича Иван Гешев” – това заяви лидерът на “Да, България!” и съпредседател на “Демократична България” Христо Иванов в разговора си със Силвия Великова за предаването “Политически НеКоректно” по БНР.

Той определи като ключово за страната прекратяването на сарайския корупционен модел чрез конституционни промени и призова всички политически формации, които ще се явяват на предстоящите избори да поемат публичен ангажимент за въвеждането на такива промени и уволняването на Иван Гешев. Той е категоричен, че ефективна и независима прокуратура ще направи невъзможно да възникнат „следващи Доган и Пеевски“. 

Иванов определи Демократична България като “дълбоко осъзнат съюз с общи политически цели и задълбочено програмно единство” и изрази категоричната си увереност, че обединението не само ще бъде представено в следващия парламент, но и ще бъде изключително важен, потенциално незаобиколим фактор. Ще внесем проект за изменение на Конституцията и всеки народен представител ще може пред очите на нацията да покаже има ли съвест, или – не. Ще подкрепи ли тези промени, или – не, обясни Христо Иванов.

Той изтъкна и последователните действия на Демократична България по отношение на Изборния кодекс.

Относно продължаващите повече от половин година протести, според председателя на „Да, България!“, главна причина е нетърпимостта на хората към превземането на държавата. Хората излязоха на площадите заради чекмеджетата, заради безправието и огромната безотговорност. Тази тема беше водеща за едни безпрецедентни протести. България никога няма да има здрави институции и адекватен на потенциала си растеж, никога няма да има адекватни доходи, ако от нея продължават да се крадат безотговорно и без възможност да се носи отговорност по 10 млрд на година. Тези 10 млрд. не влизат в болниците, не влизат в заплатите на санитари, лекари, не отиват при българските пенсионери, категоричен е Христо Иванов.