СамокоВест

Две социологически агенции сочат – Реформаторите влизат твърдо в Европарламента

Споделете ни в

evropeyski izbori 2014Много близки резултати дават проучванията на „Екзакта Рисърч Груп“ и „Алфа Рисърч” в навечерието на гласуването за членове на Европейския парламент у нас. И според двете социологически агенции пет партии ще пратят евродепутати в Брюксел.
ГЕРБ – 28,5%, БСП – 24%, ДПС – 11,3%, ББЦ – 11,1%, Реформаторски блок – 6,2%. Това сочат резултатите от изследването на „Екзакта Рисърч Груп“ за хората, които са твърдо решили да гласуват на изборите за Европарламент в неделя, предаде „Фокус“. Според данните на социолозите твърдо в Брюксел ще отиде и представител на Реформаторския блок, докато АБВ ще остане без малко навън.
Ако действително силите са разпределени по този начин и избирателната активност е около 35%, битката за върха е ясна – ГЕРБ ще пратят 6-има евродепутати, а БСП – 5-има. ДПС и „България без цензура“ ще имат по 2-ма или 3-ма представители в Брюксел. Реформаторите със сигурност получават 1, а АБВ имат минимален шанс също да вкарат човек.
„Екзакта Рисърч Груп” предвижда избирателна активност около 35%. Възможно е активността да варира в интервал от 32% до 38%. „При активност от 35%, очакваме да гласуват около 2 400 000 българи“, заявиха от социологическата агенция.
Според „Алфа Рисърч” едномесечната кампания за евровота е довела до ръст около 4 до 5% на избирателната активност. Към 20 май между 2.6 и 2.7 милиона избиратели заявяват намерение да отидат до урните в неделя. Ако и тази година се използват списъците от парламентарните избори през 2013 г. (които наброяват 6.9 млн. избиратели), активността би била около 38% – равнище, съизмеримо със средното в национален и европейски план на евроизбори през последните години.
С най-големи шансове за първа политическа сила на изборите е ГЕРБ. Подкрепа за партията на Борисов заявяват 27.3% от решилите да гласуват в неделя. БСП заема втора позиция с 23.6%, като не добавя нови гласове в хода на кампанията, показват данните на „Алфа Рисърч”.
ДПС постига максимална мобилизация на привържениците си и с подкрепа от 13.4% от гласувалите остава трета в предпочитанията на избирателите. Масираната кампания на „България без цензура” осигурява електорален ръст на партията през последните две седмици. Тя достига 10.5% от вота в урните и се очертава като четвъртия представител в Европейския парламент.
Активизацията на дясно-центристките избиратели в хода на кампанията дава отражение и върху позициите на Реформаторския блок – с 5.9% от твърдо решилите да гласуват той има възможност за свой представител в ЕП. Към момента АБВ събира 5.3% от гласуващите. Тъй като тяхната подкрепа е твърде неравномерна по региони и са възможни по-широки амплитуди, те също запазват шансове да преминат прага от 5.88% и да се намеси в разпределението на мандатите.
Мобилизация през последните седмици е налице и сред националистическия вот, но фрагментирането му между няколко формации отслабва възможностите им да получат места в Европарламента. Най-добри позиции в тази част от спектъра имат „Атака” – 4.1% и НФСБ – 3.9% от решилите да гласуват.
Прогнозата на „Алфа Рисърч” сочи, че 17-те български мандата в Европейския парламент с най-голяма степен на вероятност биха се разпределили между пет политически формации: ГЕРБ – 6 места, БСП – 5, ДПС – 3, „България без цензура” – 2, Реформаторски Блок – 1. Това би означавало 7 мандата за групата на ЕНП, 5 – за групата на ПЕС, 3 – за АЛДЕ и 2-ма непринадлежащи към никоя политическа група.