СамокоВест

Групата активни самоковци обжалва пред съда решението на Общинския съвет да тегли 4,6 млн. лв. заем

Споделете ни в

Както вече писахме, община Дупница получи безвъзмездно бившото поделение на КЕЧ в центъра на града по спечелен проект за изграждане на Младежки център. В същото време самоковските общинари решиха да теглят заем в размер на 4 642 680 лв. при 3,5% лихва и овластиха срещу тази сума кмета Владимир Георгиев да участва в търга за покупка на бившите казарми по пътя за Боровец. Идеята на избраниците ни е в имота да се обособят парцели за жилищно строителство. Посочихме също така, че в нарушение на нормативните изисквания, общественото обсъждане по темата бе проведено постфактум, след като решението вече бе прието, което се превръща в порочна практика на самоковските управници.

Решението на Общински съвет – Самоков бе обжалвано пред Административен съд – София област от Групата на активните самоковци – Илия Масларски, Константин Панев, Славчо Георгиев, Анжелино Димитров. Те атакуват решението като незаконосъобразно, тъй като, в нарушение изискванията на закона, общественото обсъждане е направено едва след приемането му.

Групата активни самоковци считат, че решението е и нецелесъобразно, т.к. противоречи на целта на Закона. В подкрепа на твърдението си, жалбоподавателите подчертават, че решение за участие в търг без да са налични средствата за едно такова участие е нерационално. И за да са осигурени средствата за тази недалновидна инициатива се тръгва към вземане на „изгоден“ кредит по ЗОД от същата добре позната ни банка – ЦКБ,  се посочва в жалбата.

„Не е трудно да се разгадае замисъла на корупционерите – да поставят пред свършен факт не само половина от общинските съветници, а и всички жители на община Самоков. И тук няма да е трудно да стигнем до логичното обяснение за така създадената ситуация. Заместник областният управител на Софийска област и министърът на отбраната /лицето, което се очаква да парафира сделката/ са активисти на една и съща политическа сила – ВМРО. Каква ли е ролята на олигарха Х. Ковачки, а и на варненската групировка ТИМ в целия този случай?“, изтъкват жалбоподавателите.